Hyppää sisältöön

Chat-palvelut nuorten hyvinvoinnin tukena

Chat-aineistojen avulla pyritään selvittämään nuorten tarpeita ja toiveita auttamistoimintoihin sekä mielenterveys- ja päihdepalveluihin liittyen. Lisäksi tarkastellaan digitaalisten palveluiden toimintaa ja merkitystä nuorille sekä esteitä, joita nuorten palveluihin ohjautumisessa on. Chat-aineiston kautta voimme tavoittaa myös sellaisia nuoria, joiden kiinnittyminen palveluihin on tarpeista huolimatta vähäistä.

Chat -tutkimusryhmällä on viikkokokous maanantaisin. Chat-aineiston parissa työskentelevät Alix Helfer, Siiri Soininvaara ja Minna Laasala (Nuorisotutkimusseura) sekä tutkijat Janne Takala (A-klinikkasäätiö) ja Pyry Kantanen (Turun yliopisto) sekä pro gradu -työn tekijät Essi-Lotta Hänninen (Lapin yliopisto) ja Sanni Heinonen (Helsingin yliopisto). Chat-tutkimustyön vastuullisena johtajana toimii tutkimuspäällikkö Tuuli Pitkänen.

Olemme jatkuvasti kiinnostuneita verkostoitumaan lisää. Kutsumme tapaamisiin toisinaan myös vierailijoita ja pyrimme jakamaan tietoa alan tutkimuksesta.

Tietoa tutkimukseen osallistujille

Chat-tutkimuksen rahoitus

Strategisen tutkimuksen neuvoston Ulos epätoivosta -tutkimushanke

ERASMUS+ KA220-nuorisoala CHAT-YOUTH -hanke

Sosiaali- ja terveysministeriön MIPA2.0 -hanke (A-klinikkasäätiö)

Sosiaali- ja terveysministeriö yliopistotasoisen sosiaalityön tutkimus: Haavoittuvassa asemassa olevien nuorten sosiaalisen kuntoutuksen tarve ja toteutuminen (HANSKU)

Alli Paasikiven säätiön henkilökohtainen apuraha (Janne Takala)

VN Teas NUMPA-hanke (2021-2022).

Tutkimustyöhön rahoitusta voidaan hakea lisäksi muualta.

Julkaisut

Janne Takala Alli Paasikiven säätion blogi 2024

Janne Takala: Anonyymissa chatissa nuori voi oppia taakan jakamista. Ulos epätoivosta -blogi. Ilm. 4.10.2024

Väistö M. (2024). Sosiaalinen institutionaalinen luottamus avun saantiin 15-17-vuotiaiden tyttöjen chat-palvelussa käymien keskustelujen perusteella. Pro gradu -työ. Helsingin yliopisto.

Leena Suurpää, Janne Takala ja Helena Huhta: Digitaalinen tuki voi auttaa nuoria palvelukynnysten yli. Punainen Risti -blogi. Ilm. 17.10.2024.

Pitkänen, T., Tourunen, J., Huhta, H., Kaskela, T., Takala, J., Helfer, A., Jurvanen, S., Laine, R., Larivaara, M. Suurpää, L (2022) Nuorten mielenterveyden tukeminen sosiaalihuollossa ja matalan kynnyksen toiminnassa: Työntekijöiden ja nuorten näkemyksiä tarpeista ja toimintatavoista. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2022: 65.

Huhta, H., Tourunen, J., Huhta, H., Kaskela, T., Takala, J., Helfer, A., Jurvanen, S., Laine, R., Larivaara M. & Suurpää, L. & Pitkänen, T. (2023). Policy Brief. Matala kynnys ymmärrettävä laajasti nuorten palveluissa. Myös englanniksi: Expanding the understanding of low-threshold services for young people. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta Policy Brief 9/2023.

Aloitusvuosi:
2022

Hankkeen tutkijat

Siiri Soininvaara

VTK
Projektisihteeri
siiri.soininvaara@nuorisotutkimus.fi

Tutkijan profiili

Tuuli Pitkänen

FT, VTL, dosentti
Tutkimuspäällikkö
041 517 8678
tuuli.pitkanen@nuorisotutkimus.fi

Tutkijan profiili