Hyppää sisältöön

Kokemuksia elokuvakasvatuksesta

Ranskalainen esseisti, elokuvantekijä ja elokuvakasvattaja Alain Bergala kertoo, miten lapset ja nuoret saadaan kiinnostumaan laadukkaista elokuvista: taide-elokuvat on tuotava osaksi arkea koulussa ja muualla lasten ja nuorten elämässä.

Bergala on osallistunut valtiollisiin elokuvakasvatusprojekteihin Ranskassa. Yhtenä avaimena hän johdattaa tutustumaan elokuvan tekemisen luovaan prosessiin, johon paneudutaan myös pieniä elokuvaharjoituksia kuvaamalla.

”Elokuva saapui elämääni erittäin ahdistavan lapsuuden keskelle. Varsin varhain tiesin, että se olisi minun oljenkorteni. Mikään tai kukaan ei esitellyt minulle elokuvia. En jakanut niitä kenenkään, en aikuisten enkä toisten lasten kanssa, vaan tartuin niihin kuin pelastusrenkaaseen.”

”Pakka on sekoitettava ja kortit on jaettava uudelleen hyvien ja huonojen, vahvojen ja heikkojen, puheliaiden ja arkojen, dominoivien ja dominoitujen, ’hyväosaisten’ ja kulttuurillisesti vähäosaisten, ’tulevaisuudenlupausten’ ja ’tulevaisuutta vailla olevien’ oppilaiden kesken.”

Kokemuksia elokuvakasvatuksesta sopii vanhemmille, taidekasvattajille ja opettajille – kaikille, jotka tahtovat tutustuttaa lapsen tai nuoren elokuvan maailmaan.

Suomennos

Teoksen ovat suomentaneet Kaisa Kukkola ja Sampsa Laurinen.

Tekijät:
Alain Bergala
Hinta:
10€
Julkaisuvuosi:
2013
Julkaisun numero:
Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 142.
ISSN:
1799-9219
ISBN:
978-952-5994-42-1