Hyppää sisältöön

Nuorisotutkimus 1/2020

Populaarikulttuuri-teemanumero käsittelee lasten ja nuorten tuottamaa ja/tai kuluttamaa populaarikulttuuria sekä siinä esitettyjen teemojen suhdetta heidän kulttuuriseen identiteettiinsä. Teemanumeron teksteissä näkyy monitieteisyys populaarikulttuurin tutkimuksessa, nuorisotutkimuksessa ja lapsia käsittelevässä tutkimuksessa. Numeron artikkelit keskittyvät tiettyihin populaarikulttuurin ilmiöihin, kuten televisioon ja fanifiktioon, mutta aiheita yhdistävät myös kysymykset sukupuolesta, lapsuudesta ja nuoruudesta.

Noora Kallioniemen artikkeli ”Vuosituhannen vaihteen monimutkaistuva televisiokerronta ja moderni teinityttö televisiosarjassa Gilmoren tytöt” käsittelee 1990- ja 2000-lukujen teinityttö­hahmoja televisiossa ja heidän itsenäistymistään omaksi genrekseen sekä sitä, kuinka Gilmoren tytöt on vienyt genreä kohti vakavasti otettavaa monimutkaistuvaa televisiokerrontaa. Helena Mäntyniemen artikkeli ”Yhteisöllisyys, vastakulttuurisuus ja feminismi Harry Potter -fanifiktiotekstissä Playing for the Harpies” käsittelee fanifiktiota, tarkemmin sanottuna naisvartalon kuvaamista, feministisestä näkökulmasta kahdessa Harry Potter -fanifiktiotarinassa. Terhi Skaniakos tarkastelee artikkelissaan ”Kahden sukupolven fantasia: lapsellisen tuttu ja turvallinen toiseus elokuvissa E.T. ja Wall-E” kahta lasten fantasiaelokuvaa, joissa ajallisesta erosta huolimatta on paljon yhtäläisyyksiä.

Teemanumeron toimittajat: FT Marjaana Virtanen (Turun yliopisto), FT Anna-Elena Pääkkölä (Åbo Akademi), FT Tiina Käpylä (Turun yliopisto) ja FM Sanna Qvick (Turun yliopisto). Yhteistyössä Suomen Populaarikulttuurin Tutkimuksen Seura ry.:n ja seuran puheenjohtajan Pekka Kolehmaisen (FM, Turun yliopisto) kanssa.

Nuorisotutkimus-lehti Journal.fi:ssä

Nuorisotutkimus-lehti 1/2020 on luettavissa avoimesti Journal.fi-palvelussa.

Hinta:
8 €
Julkaisuvuosi:
2020
Julkaisun numero:
1/2020