Hyppää sisältöön

Ei pala, palaa, ei pala… Laadullinen tutkimus nuorten tupakoimattomuuden edistämisestä

Miten tupakkavalistus tavoittaa kohderyhmänsä? Minkälaiseksi terveysosaajaksi nuori määrittyy tupakkavalistuksen sisältöjen ja menetelmien viidakossa? Mikä rooli kokeilulla on tupakoimattomuuteen päätymisessä? Entä minkä arvoista on tupakkasosiaalisuus? Kuinka tukea nuorten vahvaa lopettamishalukkuutta ja mistä on tupakoimattomuutta edistävä oppimisympäristö tehty?

Kirja kertoo tupakkavalistuksen ja nuorten tupakoimista koskevien valintatilanteiden kohtaamisista. Tupakkavalistuksen vaikuttavuutta arvioidaan kirjassa nuorten valistusmuistojen kautta. Tarkasteltavana ovat myös koulujen ja oppilaitosten mielipideilmapiirit ja ammatilliset käsitykset nuorten tupakoimattomuuden edistämisen yhtenä osatekijänä. 

Kirjan aineistoina ovat kysely nuorten valistusmuistoista, otokset erilaisista valistusmateriaaleista ja eri toimialojen tupakkavalistusasiantuntijoiden haastattelut. Terveystaju-käsitteen, kielitieteen ja toimintaympäristölähtöisen terveyden edistämisen näkökulmista nuorten tupakkakäyttäytymistä profiloivat keskeisimmin kokeilukokemuksesta haarautuvat tiet tupakoimattomuuteen ja erilaisiin tupakointitapoihin sekä vahva lopettamishalukkuus.

Teos on tarkoitettu edistämään nuorten tupakkariippuvuuden laadullista tutkimusta. Kirja sopii lääketieteen ja terveystieteen, mutta yhtä lailla kulttuuri- ja yhteiskuntatieteiden oppikirjaksi.  Kirja käy myös koulu- ja opiskelijaterveydenhoitajien, opettajien ja terveysjärjestöjen ammattilaisten työrukkaseksi. Teos sopii myös vanhemmille, jotka ovat kiinnostuneita nuorten tavoista kohdata tupakka.

Tekijät:
Anne Puuronen
Hinta:
10 €
Julkaisuvuosi:
2012
Julkaisun numero:
Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 126
ISSN:
1799-9219
ISBN:
978-952-5994-12-4
Ulkoasu:
Nid.
Sivumäärä:
242 s.