Hyppää sisältöön

Tyttöenergialla kasvaneet. Postfeministisen populaarikulttuuri-ilmiön yhdessä muistellut merkitykset

Oliko Spice Girls -bändin tyttöenergia aitoa tyttöjen voimaa ja vapautta vai läpeensä kaupallinen tuote? Entä millainen rooli populaarikulttuurilla ylipäätään on nuorten ja erityisesti tyttöjen elämässä? Millaisina nuoruudessa koettu tyttöenergiailmiö ja sen merkitys näyttäytyvät, kun niitä muistellaan ja tulkitaan aikuisina yli vuosikymmen myöhemmin?

Tyttöenergialla kasvaneet tarkastelee populaarikulttuurin tyttöenergiaa osana aikansa suomalaista yhteiskuntaa. Se tuo tyttö­energiaa ja postfeminismiä käsittelevään keskusteluun historiallista perspektiiviä analysoimalla 1990–2000-lukujen vaihteen populaarikulttuurista ilmiötä muistelu- ja aikalaisaineistojen valossa.

Tutkimus osoittaa, että tyttöenergia oli populaarikulttuurinen sukupolvikokemus, joka oli sukupuolittunut ja kokemuksellinen. Vaikka tyttöenergiailmiö olikin kaupallinen, se teki näkyviksi monia sukupuoleen liittyvien määritysten muutoksia. Tyttöenergia rikkoi monin tavoin sukupuolijärjestystä ja uudisti totuttuja ajattelutapoja toimien tarpeellisena sukupuolivallan horjuttajana.

Tekijät:
Aino Tormulainen
Hinta:
28€
Julkaisuvuosi:
2018
Julkaisun numero:
Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 207
Sarja:
Tiede
ISSN:
1799-9219
ISBN:
978-952-7175-67-5
Sivumäärä:
308 s.