Hyppää sisältöön

AJOLÄHTÖ: nuoret aikuiset uuden työn markkinoilla

Ajolähtö-hankkeessa tutkimusryhmä ja Suomen Kuvalehti tarkastelivat nuoria aikuisia uuden työn markkinoilla. Ajolähtö viittaa pakkoon lähteä kotiseudulta työn perässä sekä pakkoon luovia työmarkkinoilla, joilla yhä useammille on tarjolla vain itsensä työllistämistä ja matalapalkkatöitä.

Hanke tutki journalismin, valokuvan ja etnografian keinoin taloudellisesti taantuvaan Kotkan ja Kouvolan alueelle jääneitä sekä sieltä Helsinkiin muuttaneita 18–35-vuotiaita aikuisia, jotka työskentelevät matalapalkkatyössä tai yrittäjämuotoisesti. Mitä on heidän toimeentulonsa, millaista ajankäyttönsä, millainen on pakko jäädä tai lähteä? Toiminimisiivooja tai freelancer eivät ole yksin: globalisaatio ja digitalisaatio muuttavat työmarkkinoita, ja nyt neuvotellaan uusiksi työn teettämisen ehtoja ja toimeentulon tapoja.
 
Ajolähtö kuului Koneen Säätiön rahoittamaan Jakautuuko Suomi? -ohjelmaan, joka pyrkii lisäämään ymmärrystä yhteiskunnan eriarvoistumisesta.
 
Hankkeen aikana julkaistiin journalistisia reportaaseja Suomen Kuvalehdessä ja herätettiin keskustelua uuden työn pelisäännöistä valokuvan ja tutkimuksen voimin. Ajolähtö-hanke julkaisi myös valokuvanäyttelyn, loppuseminaarin sekä tieteellisiä artikkeleita.
 
Hanketta johti dosentti Anu-Hanna Anttila. Muut tutkijajäsenet olivat nuorisotutkijoita: sosiaalipsykologian dosentti Päivi Berg ja sosiologit VTT Sanna Aaltonen, VTT Hanna Ylöstalo ja VTM Vuokko Härmä. Hankkeessa työskenteli myös freelancetoimittaja YTM Terhi Hautamäki ja freelancevalokuvaaja TaM Sami Perttilä.

Aloitusvuosi:
2015
Lopetusvuosi:
2017