Hyppää sisältöön

Haavoittuvassa asemassa olevien nuorten sosiaalisen kuntoutuksen tarve ja toteutuminen (HANSKU)

A-klinikkasäätiön, Nuorisotutkimusseuran ja Kuntoutussäätiön yhteistutkimuksessa tarkastellaan sosiaalista kuntoutusta haavoittuvassa asemassa olevien, erityistä tukea tarvitsevien nuorten näkökulmasta. Haavoittuvuus voi johtua esimerkiksi erilaisista kognitiivisista tai psyykkisistä haasteista, oppimisvaikeuksista, päihteiden käytöstä, rikosten tekemisestä, vaikeasta sosiaalisesta tilanteesta tai useasta yhtäaikaisesta tuen tarpeesta.

Nuorisotutkimusseuran osatutkimuksen tavoitteena on tuoda esiin nuorten näkemyksistä ja kokemuksista sekä sosiaalisen kuntoutuksen mahdollisuuksista tukea haavoittuvassa asemassa olevien nuorten elämäntilanteita. Haavoittuvassa asemassa olevien vaikeasti tavoitetavien nuorten näkemysten selvittämiseen hyödynnetään osallistuvaa havainnointia sekä uusia menetelmiä, kuten valokuvausta ja chat-keskustelujen analysointia.

Tutkimuksen avulla pyritään kehittämään uusia keinoja tavoittaa nuoria sekä tuottaa uutta, aiempaa monipuolisempaa tietoa päätöksenteon ja sosiaalisen kuntoutuksen kehittämisen ja toimeenpanon tueksi.

Rahoitus

Hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö yliopistotasoisen sosiaalityön tutkimuksen määrärahoista vuosina 2024-2026.

Aloitusvuosi:
2024
Lopetusvuosi:
2026

Tuuli Pitkänen

FT, VTL, dosentti
Tutkimuspäällikkö
041 517 8678
tuuli.pitkanen@nuorisotutkimus.fi

Tutkijan profiili