Hyppää sisältöön

Kaukaloissa kasvaneet

Kaukaloissa kasvaneet -teos tarkastelee korkealla tasolla jääkiekkoilevia nuoria miehiä. Tutkija Anna-Liisa Ojala seurasi heidän elämäänsä läheltä kahden vuoden ajan etnografisen tutkimuksen metodein, tuloksena käsillä oleva kirja. Ojala käsittelee nuorisojääkiekkoa investointina ja sosiaalisena ympäristönä. Kaikista jääkiekkoa vakavasti harrastavista ei tule ammattilaisia. Jääkiekkoilijat ja heidän perheensä eivät kuitenkaan koe, että heidän ajallinen ja rahallinen panostuksensa lajiin olisi mennyt hukkaan.

Ihmettelin useasti mielessäni tutkimuksen aikana vanhempien halukkuutta ja jaksamista kustantaa, kannustaa ja huoltaa vielä täysi-ikäistyneitä poikiaankin viikosta toiseen. Milloin joku äiti kertoi ajaneensa yli 500 kilometriä katsomaan lapsensa peliä ja tuoneensa lapselleen paahtopaistia jääkaappiin; milloin taas seurasin lapsen ja vanhempien neuvottelua ottelun jälkeen siitä, kuka pesee lapsen kodin tiskit, kun vanhempienkin pitäisi vielä ajaa omaan kotiinsa yli tunnin matkan päähän.

Kaveriporukassa pohdittiin vertaisten kanssa elämässä tärkeitä asioita, kuten koulua, seurustelusuhteita, valmennussuhteita ja perhesuhteita. Toisinaan pojat pohtivat esimerkiksi yhdessä sitä, millaista arki tyttöystävän kanssa on kotona, kenen pitäisi siivota ja laittaa ruokaa, kuinka paljon voi käydä juhlimassa, ja pitäisikö parisuhdetta jatkaa vai ei.

Julkaisutiedote

Jääkiekkoharrastus on iso investointi, mutta antaa enemmän kuin ottaa, 18.2.2021

Tekijät:
Anna-Liisa Ojala
Hinta:
28 €
Julkaisuvuosi:
2021
Julkaisun numero:
Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 230, verkkojulkaisuja 167
Sarja:
Kenttä
ISSN:
1799-9219 (painettu), 1799-9227 (verkkojulkaisu)
ISBN:
978-952-372-012-1 (painettu), 978-952-372-030-5 (verkkojulkaisu)
Ulkoasu:
Nid.
Sivumäärä:
182 s.