Hyppää sisältöön

Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkijaksi FT, dosentti Sonja Kosunen

Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkijan toistaiseksi voimassa olevaan tehtävään on valittu FT, dosentti Sonja Kosunen. Kosunen siirtyy Nuorisotutkimusverkostoon apulaisprofessorin (associate professor, tenure-track) tehtävästä Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta. Professuurin alana on kasvatustiede.

Kosunen on väitellyt kasvatussosiologiasta vuonna 2016. Väitöskirjassaan Families and the social space of school choice in urban Finland (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) hän tarkasteli 2010-luvun suomalaisessa kaupunkiympäristössä tapahtuvia perheiden kouluvalintoja alakoulusta yläkouluun siirryttäessä. Kosusella on kasvatussosiologian ja koulutuspolitiikan taustakoulutus (KM) ja samana vuonna väitöskirjan kanssa valmistui myös valtiotieteiden maisterin tutkinto sosiaalipsykologiasta. Dosentuurin hän sai jo seuraavana vuonna Turun yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta, erikoisalana kasvatussosiologia ja kaupunkitutkimus. Hän on myös Associated Researcher (chercheur associée, 2016–) ranskalaisessa tutkimuslaitoksessa Observatoire Sociologique du Changement, SciencesPossa Pariisissa.

Kosusen tutkimusteemat ovat monipuolisia ja -tieteisiä ja ulottuvat kasvatustieteen lisäksi mm. maantieteeseen, sosiologiaan ja kaupunkitutkimukseen. Hän on tutkinut mm. nuorten arjen eriarvoisuutta, koulutusvalintoja sekä tehnyt kaupunkitutkimusta. Teemat täydentävät ja monipuolistavat Nuorisotutkimusverkostossa entuudestaan tehtävää tutkimusta. Jatkossa häntä kiinnostaa mm. julkisen tilaan ja nuorten vapaa-aikaan liittyvä tutkimus.

– Olen oikein iloinen valinnastani ja odotan tutkimustyötä erikoistutkijan tehtävässä suurella mielenkiinnolla. Olen viime vuosina tutkinut paljon yläkouluikäisten ja lukiolaisten arkea, eriytymistä ja eriarvoisuutta. Uskonkin, että Nuorisotutkimusverkosto on erinomainen työympäristö muun muassa näiden teemojen parissa työskentelyyn, verkoston jo käynnissä olevien hankkeiden jatkamiseen ja uusien tutkimusaiheiden ja -hankkeiden kehittelyyn yhteistyössä muiden tutkijoiden kanssa, iloitsee Kosunen.

Kosusen näytöt erikoistutkijan tehtäväkentän kannalta ovat vakuuttavat. Hän on edennyt väitöksen jälkeen nopeasti dosentiksi ja apulaisprofessoriksi, julkaissut ahkerasti useissa korkeatasoisissa tieteelisissä julkaisuissa sekä menestynyt erinomaisesti hankerahoitushauissa. Hänen menetelmäosaamisensa on monipuolista, kansainväliset verkostot laajoja sekä väitöskirjojen ja muiden opinnäytteiden ohjauskokemus kattavaa. Erityisen arvokkaaksi valintapäätöstä tehtäessä arvioitiin hänen johtamiskokemuksensa laajoista tutkimushankkeista ja kokonaisesta tutkimusohjelmasta (Social studies in Urban Education -tutkimusyksikkö, SURE, Helsingin yliopisto).

– Kosusen valinta erikoistutkijaksi tuo Nuorisotutkimusverkoston tutkijakaartiin monipuolisen ja kannuksensa ansainneen tutkijan, jolla on varmasti paljon annettavaa tutkimustoiminnallemme. Odotamme innolla hänen tuloaan tutkijayhteisömme vahvistukseksi, toteaa Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja Sinikka Aapola-Kari.

Erikoistutkijan tehtävä oli haettavana 6.10.–7.11.2022 ja siihen tuli 28 erittäin korkeatasoista hakemusta. Päätöksen valinnasta teki Nuorisotutkimusseuran hallitus kokouksessaan tiistaina 13.12.2022 rekrytointitoimikunnan yksimielisen esityksen pohjalta. Kosunen aloittaa tehtävässä 1.3.2023.

Lisätiedot

Tutkimusjohtaja Sinikka Aapola-Kari

sinikka.aapola-kari@nuorisotutkimus.fi

puh. 044 416 5303

Jaa somessa: