Hyppää sisältöön

Sari Närelle Tietokirjailijapalkinto

Suomen tietokirjailijat jakoivat tänään Helsingin kirjamessuilla yhdennentoista kerran Tietokirjailijapalkinnon. Yksi viidestä palkitusta on VTT, dos. Sari Näre, joka toiminut tutkijana, tietokirjailijana ja Nuorisotutkimus-lehden päätoimittajana (1992-2012) sekä kriitikkona ja kaupunginvaltuutettuna. Hänen tutkimusaiheitaan ovat mm. tyttö- ja poikakulttuuri, sukupuoli-, väkivalta- ja mediakulttuuri sekä sota-ajan lapsuus, nuoruus, toisinajattelijat ja tunneperintö.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Näre on tuonut tärkeän lisänsä nuoruuden ja esimerkiksi tyttökulttuurin tutkimukseen. ”Jo Näreen ensimmäisessä teoksessa Tyttöjen ja poikien sankarikäsityksiä (Kansalaiskasvatuksen keskus 1992) keskiössä olivat nuoret. Sukupuolikulttuuria Näre on tutkinut mm. väitöskirjassaan Etnopsykoanalyyttisia näkökulmia sukupuolikulttuuriin (Yliopistopaino 1995) ja teoksessaan Styylaten ja pettäen. Luottamuksen ongelma ja postindividualismi nuorten sukupuolikulttuurissa (Yliopistopaino 2005). Sotahistorian saralla Näre on tuonut rohkeasti esille katveeseen jääneitä teemoja.”

Palkintojenjakotilaisuudessa todettiin, että Sari Näre on tuonut kirjoillaan ja lukuisilla artikkeleillaan näkyväksi hiljaisten historiaa ja antanut äänen myös lapsille ja nuorille. ”Hän on taitava kirjoittaja, joka on teoksillaan myös rikkonut rohkeasti kansallisia myyttejä ja tuonut tärkeällä tavalla esille vaiettuja, jopa tabuna pidettyjä asioita ja ilmiöitä.”

Muut Tietokirjailijapalkinnot myönnettiin Svenolof Karlssonille, Timo Räbinälle, Jukka Tarkalle ja Katariina Vuorelle. Tietokirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa, ja ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Palkinnot jakoivat Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Markku Löytönen ja varapuheenjohtaja Tuula Uusi-Hallila.

Sari Näre kukkien kanssa.
Jaa somessa: