Hyppää sisältöön

Hiphopin ensiaskeleet Suomessa -muistitietokeräys 1980–2000

Koskettiko hiphop-kulttuuri sinua vuosina 1980–2000? Olemme kiinnostuneita muistoistasi!

Hiphop-kulttuuri saapui Yhdysvalloista Suomeen 1980-luvun alussa. Siihen kuuluvat muun muassa rap-musiikki, DJ:t, graffiti ja breakdance. Hiphop-kulttuurista kasvoi 1900-luvun lopulla merkittävä nuorisokulttuurinen ilmiö, joka kuului musiikissa, näkyi pukeutumisessa sekä muovasi nuorten arvoja, asenteita ja elämismaailmaa. Suomessa hiphop-kulttuuri otti vaikutteita muualta ja siihen sekoittui paikallisia aineksia. Näin syntyi suomalainen hiphop-kulttuuri. Suomalaisen hiphop-kulttuurin ensimmäisistä vuosikymmenistä on saatavilla varsin vähän tietoa.

Hiphop-muistitietokeräyksessä kerätään muisteluita ja kokemuksia hiphop-kulttuurista ja rap-musiikista Suomessa. Erityisen kiinnostuksen kohteena ovat muistot noin vuosilta 1980–2000. Muistelut ja kokemukset voivat liittyä kulttuuriin, musiikkiin, ihmisiin, yksittäisiin tapahtumiin tai johonkin muuhun. Voit esimerkiksi muistella sitä, miten hiphop tuli elämääsi, miten se näkyi, miltä se tuntui ja miten se kuului. Millaisissa paikoissa ja keiden kanssa musiikkia kuunneltiin tai tehtiin? Kenen kanssa ja missä breikattiin tai maalattiin? Mistä ja keneltä saatiin tietoa? Miten ihmiset suhtautuivat räppiin ja hiphoppiin? Kaikki muistelut ovat arvokkaita!

Lisäksi tutkija Elina Westinen on omassa Suomen Akatemian hankkeessaan kiinnostunut erityisesti rodun ja etnisyyden merkityksestä hiphop-kulttuurissa ja rap-musiikissa – Miten alun perin afroamerikkalaisten ja muiden etnisten vähemmistöjen parissa syntynyt kulttuuri ja musiikkilaji juurtui pääosin valkoiseen Suomeen? Myös tähän aiheeseen liittyvät muistelut ovat arvokkaita.

Keruun päätyttyä aineisto siirretään Musiikkiarkistoon (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), jossa se aukeaa avoimeen käyttöön vuonna 2028. 

Osallistu keräykseen

Tietoja kerätään erillisellä webropol-lomakkeella (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Ensisijaisesti toivomme kirjoitettuja muisteluita, mutta mukaan voi liittää myös muuta digitaalista materiaalia.

Keräys on auki 31.12.2024 saakka.

Lähtökohtaisesti toivomme anonyymejä muisteluita, mutta halutessaan osallistuja voi jättää myös omat yhteystietonsa myöhempää yhteydenottoa varten.

Toteuttajat

Hiphop-muistitietokeräys on Nuorisotutkimusseuran ja sen yhteydessä toimivan Hiphop Suomessa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) -tutkimusverkoston, Musiikkiarkiston ja Karri ”Paleface” Miettisen yhteishanke. Hankkeen avulla halutaan taltioida muistoja ja kokemuksia merkittävästä kulttuurisesta ilmiöstä.

Lisätietoja

Talous- ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuo
mikko.salasuo@helsinki.fi

Akatemiatutkija Elina Westinen
elina.westinen@nuorisotutkimus.fi

Jaa somessa: