Hyppää sisältöön

Demokratiaoppitunti. Lasten ja nuorten kunta 2010-luvun alussa

Kansalaisten osallisuuden kehittämisestä on Suomen kunnissa puhuttu jo toistakymmentä vuotta. Demokratiaoppitunti-teoksessa esitellään laaja-alaisesti, millainen on lasten ja nuorten osallisuuden tila suomalaisissa kunnissa 2010-luvun alussa ja otetaan kantaa siihen, millainen sen tulisi olla.

Kyseessä on ensimmäinen teos Suomessa, jossa lasten ja nuorten osallisuudessa erotellaan systemaattisesti ryhmä- ja yksilötason osallisuus. Osallisuutta tarkastellaan sekä yhteisöllisyyttä rakentavana ja putoamista ehkäisevänä sosiaalisena toimintana että poliittisena toimintana, jossa jaetaan valtaa ja päätetään yhteisistä asioista. Demokratiassa toimimisen mahdollisuuksia tulisi olla lapsille ja nuorille tarjolla monipuolisesti: demokratiaan kuuluu edustuksellisen, osallistuvan, keskustelevan ja suoran päätöksenteon lisäksi myös ajoittaista vastarintaa. Teoksessa osoitetaan kuntien osallisuustyön nojanneen tähän asti yksipuoliseen keinovalikoimaan.

Osallisuustoiminnan vaikuttavuutta ja laatua arvioitaessa keskeisessä roolissa ovat lasten ja nuorten omat kokemukset osallisuudesta ja mielipiteet heidän oman kuntansa vastaanottavaisuudesta. Kirjan tutkimusaineisto on pääosin kerätty suoraan lapsilta ja nuorilta.

Teos on arvioiva kokonaisesitys suomalaisesta yhteiskunnasta osallisuuden näkökulmasta. Siinä tarkastellaan lapsi- ja nuorisopolitiikan lisäksi laajemminkin suomalaista hallintokulttuuria ja sukupolvisuhteita Kirjoittajina on 24 asiantuntijaa eri tieteenaloilta. Kirja yhdistää useita teorioita, näkökulmia ja tieteen tekemisen tapoja. Se soveltuu koulutuskäyttöön ja toimii perustietopakettina osallisuudesta.

Tekijät:
Anu Gretschel ja Tomi Kiilakoski
Hinta:
30 €
Julkaisuvuosi:
2012
Julkaisun numero:
Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 118
ISSN:
1799-9219
ISBN:
978-952-5994-05-6
Ulkoasu:
Nid.
Sivumäärä:
303 s.