Miksi tupakointi voi varusmiehen näkökulmasta olla järkevä valinta? Miten armeijatarinat liittyvät varusmiesten alkoholin käyttöön? Miten armeijan käytännöt ohjaavat varusmiehen ruokailua? Miksi sairauden rajoista käydään neuvotteluja tupakavereiden kanssa? Millaisia muotoja kestämisen eetos saa 2000-luvun nuorten miesten keskuudessa ja millaiseksi varusmieheksi nuoret pyrkivät? Entä millainen paikka naisvarusmiehille on tarjolla miehisessä maailmassa?
Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa tämä etnografinen tutkimus, jossa tarkastellaan nuorten miesten terveyskäyttäytymistä varusmiespalveluksen aikana. Tutkija asui Parolannummella varusmiesten kanssa, haastatteli nuoria ja havainnoi armeijan arkea. Terveyskäyttäytyminen paljastuu tutkimuksen valossa instituution rajaamaksi yhteisölliseksi prosessiksi, jota myös laitoksen arki ohjaa. Sotilaskoulutuksen logiikka ja tavoitteet sen paremmin kuin varusmiesyhteisön käytännötkään eivät aina tue terveyden edistämisen tavoitteita, vaan arki on usein ristiriidassa terveysnäkökulman kanssa.
Teos sopii luettavaksi erityisesti terveystutkimuksen ammattilaisille ja instituutioita tutkiville. Yhtä lailla se on antoisaa luettavaa varusmiesten kanssa työskenteleville ja yleisemmin varusmiespalveluksen arjesta kiinnostuneille.
- Tekijät:
- Anni Ojajärvi
- Julkaisuvuosi:
- 2015
- Julkaisun numero:
- Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 163, verkkojulkaisuja 99
- Sarja:
- Tiede
- ISSN:
- 1799-9219 (painettu kirja), 1799-9227 (PDF)
- ISBN:
- 978-952-5994-80-3 (painettu kirja), 978-952-7175-08-8 (PDF)
- Ulkoasu:
- Nid. / PDF
- Sivumäärä:
- 296 s.