Hyppää sisältöön

Kirjoituskutsu Nuorisotutkimus-lehden teemanumeroon ”Turvan rajat: Pakolaisnuoret Suomessa”

Kutsumme kirjoittajia Nuorisotutkimus-lehden pakotettua muuttoliikettä ja nuoruutta käsittelevään teemanumeroon, joka ilmestyy loppuvuodesta 2025. Numeron toimittavat Maria Petäjäniemi ja Mervi Kaukko. 

Vuonna 2015 pakolaislasten ja -nuorten määrä Suomessa kymmenkertaistui nopeasti Irakin, Syyrian, Libyan ja Afganistanin konfliktien vuoksi. Vuonna 2022 Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on tuonut Suomeen uuden pakolaisnuorten ryhmän. Ennen itärajan sulkemista Venäjältä saapuneiden turvapaikanhakijanuorten määrä ei ole ollut suuri, mutta heistäkin Suomeen jäävät tulevat osaksi maamme moninaistuvaa nuorisoa. Toisin sanoen tuhannet Suomessa asuvat nuoret ovat kokeneet pakkomuuton. Jatkuvien humanitaaristen kriisien vuoksi ei ole todennäköistä, että tilanne tulisi muuttumaan. Pakolaisnuoret ovat siis pysyvä osa Suomen nuorisoa. 

Nuoruus pakkomuuton jälkeen rakentuu useiden limittäisten reunaehtojen puristuksessa. Yhtäältä monet nuoret kohtaavat jyrkkyyttä ja vihamielisyyttä: turvaa hakevien määrää pyritään rajoittamaan jopa kansainvälisten sopimusten vastaisesti rajoja sulkemalla. Turvapaikkapoliittisten kiristysten myötä Suomeen päässeet joutuvat saavuttamaan jatkuvasti uusia ja loittonevia maaliviivoja ennen hyväksytyksi tulemistaan. Lisäksi nuoret voivat kohdata monikerroksista syrjintää ja rasismia vielä myönteisen turvapaikkapäätöksen jälkeenkin. Toisaalta Suomessa on nähty liikehdintää toiseen suuntaan: monet nuoret ja nuorten kanssa työskentelevät ovat toivottaneet pakolaisnuoret tervetulleiksi ja joissain tapauksissa aktivistit ja taiteilijat ovat toimineet heidän äänenvahvistajinaan. Nuoret pakolaiset ovat myös itse nousseet barrikadeille esimerkiksi Oikeus elää -mielenosoituksissa vuosien mittaan. 

Tämä teemanumero pureutuu siihen, mitä nuoruus pakotetun muuttoliikkeen jälkeen on tai mitä se voisi olla. Kutsumme kirjoittajiksi sekä pakkomuuton itse kokeneita että pakolaisnuorten kanssa työskenteleviä, kuten tutkijoita, vapaaehtoisia, taiteilijoita tai aktivisteja. 

Teemanumeron artikkelit sekä lyhyemmät kirjoitukset voivat käsitellä esimerkiksi seuraavia aiheita:   

  • Nuorten omat kokemukset, ajatukset ja merkityksenannot pakolaisuudesta 
  • Pakolaisnuorille tarkoitetut (tuki)järjestelmät (vastaanotossa, koulutuksessa, järjestöissä ym.) ja niitä ohjaavat politiikat
  • Pakolaisuus intersektionaalisesti tarkasteltuna, sen kietoutuminen sukupuoleen, rotuun, sosioekonomiseen asemaan jne.
  • Pakolaisaktivismi 

Teemanumeroon tarjottavat tekstityypit voivat olla vertaisarvioitavia tieteellisiä artikkeleita, katsauksia, puheenvuoroja ja teemaan liittyviä kirja-arvioita. Tarkemmat kirjoittajaohjeet ja tekstityyppien kuvaukset löytyvät Nuorisotutkimus-lehden sivuilta. 

Pyydämme lähettämään teemanumeroon tarjottavia tekstejä koskevat abstraktit (pituus 300–500 sanaa) 30.9.2024 mennessä teemanumeron toimittajille osoitteeseen maria.petajaniemi@tuni.fi ja mervi.kaukko@tuni.fi. Tieto hyväksytyistä abstrakteista lähetetään kirjoittajille 7.10.2024 mennessä. Vertaisarvioijille lähteviä käsikirjoituksia odotetaan lehteen helmikuun 2025 loppuun mennessä.  Teemanumero Turvan rajat: Pakolaisnuoret Suomessa julkaistaan loppuvuodesta 2025 avoimesti verkossa samaan aikaan painetun lehden kanssa.  

Lisätietoa teemanumeron toimittajilta

Maria Petäjäniemi, tutkijatohtori, Tampereen yliopisto, maria.petajaniemi@tuni.fi 

Mervi Kaukko professori, Tampereen yliopisto, mervi.kaukko@tuni.fi

Jaa somessa: