Hyppää sisältöön

Novellinautintoa selkokielellä

Mervi Heikkilä ja Kirsi Pehkonen (toim.): Aarre. Novelleja (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Kuvittanut Mervi Heikkilä. Nokkahiiri 2022. 135 s.

Selkokielelle ja -kirjallisuudelle on tänä päivänä tarvetta yhä enemmän. Tavallista yleiskieltä helpommasta kielestä hyötyvät esimerkiksi maahanmuuttajat.

Lukemisen iloa ja elämyksiä lähinnä yläkouluikäisille tarjoaa selkonovellikokoelma Aarre.

Mervi Heikkilän ja Kirsi Pehkosen toimittama kokoelma sisältää 13 novellia kahdeksalta VaLas-kollektiiviin kuuluvalta lasten- ja nuortenkirjailijalta. Teoksen toimittajien lisäksi kokoelmaan ovat kirjoittaneet Päivi Lukkarila, Anne Leinonen, Sisko Pörsti, Mimmu Tihinen, Katariina Romppainen ja Raili Mikkanen.

Yhtä lukuun ottamatta novellit on kirjoitettu suoraan selkokielellä. Vain Anne Leinosen scifitarina ”Muistipuut” on alun perin vuonna 2018 Portti-lehdessä julkaistun yleiskielisen tarinan selkomukautus.  

Teos on monessakin mielessä mukavan monipuolinen. On erilaisia lajityyppejä, miljöitä ja tapahtuma- aikoja.

Suurin osa novelleista kertoo tämän päivän nuorten elämästä, mutta muutamissa tarinoissa seikkaillaan menneessä tai tulevassa. Mimmu Tihisen ”Kirje Ameriikasta” lennättää vuoden 1914 New Yorkiin. Tulevaisuuteen taas kurkistetaan muun muassa Kirsi Pehkosen dystooppisessa novellissa ”Aarre”.

Myös kokoelman genrevalikoima on laaja. Realististen kertomusten ohella lukija saa tuntumaa kauhuun ja jännityskertomuksiin sekä rikos- ja tieteiskirjallisuuteen. Romantiikkaakin on tietysti mukana.

Tekstit ovat lyhyitä, mutta niissä on silti jännitettä ja lukijaa palkitsevia käänteitä. Esimerkiksi Mervi Heikkilän kirjoittamat ”Rihmasto” ja ”Vararengas” alkavat arkisen realistisina, mutta luiskahtavat yllättäen perustodellisuuden tuolle puolen.

Urbaanilegendoista tyyliä lainaavan ”Vararenkaan” juoneen putkahtavat tontut ja hiidet. Seksuaalista häirintää sivuavassa ”Rihmastossa” taas päähenkilö Liina huomaa olevansa ”metsämieli”, jolla on outo energiayhteys puihin.

Kirjoittajat onnistuvat erinomaisesti tarinoiden tunnelmien ja tunnelatausten välittämisessä.

Katariina Romppaisen ”Luokkaretki” kuvaa uskottavasti maahanmuuttajanuoren ulkopuolisuuden ja epävarmuuden tunteita ja Raili Mikkasen kummitusjuttu ”Pitkä odotus” tuo hienosti tuulahduksen menneestä ajasta. Monet muutkin tarinat osoittavat, että myös helpon kielen ja yksinkertaisen rakenteen avulla voi lukijan mieleen maalailla runsaita näkymiä.

Nuorten maailma on teoksessa luontevasti esillä. Teini-ikäisten moneen suuntaan läikähtelevät tunteet sekä ystävyyden ja ihastumisen kiemurat ovat ytimessä useissa tarinoissa. Esiin nousee myös se, miten monenlaisista taustoista tämän päivän nuoret tulevat.

Teos on julkaistu Päivi Lukkarilan pienkustantamo Nokkahiiren kautta. Opettajien työn tueksi ja inspiraatioksi kustantamon verkkosivuilta löytyy sekä tarinakohtaisia että kaikkiin novelleihin yhteisesti liittyviä tehtäviä.

Jokaisen novellin alussa on Mervi Heikkilän lyijykynäpiirros. Ne johdattavat oivallisesti kunkin tarinan aiheeseen ja tunnelmaan.

Marjo Jääskä

FM, vapaa kirjoittaja

Jaa somessa: