Nuorisotutkimus-lehdessä julkaistu Tuuli Kurjen artikkeli ‘Ulkonäön perusteella ajatellaan et me kestetään mitä vaan’: Rasismin aiheuttama kipu ja kanssahoiva nuorten vertaistukiryhmissä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) on yksi Vuoden Tiedekynä 2025 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)-palkintoehdokkaista. Koneen Säätiö (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) myöntää vuosittain Vuoden Tiedekynä -palkinnon tieteellisestä kirjoituksesta, jossa suomen kieltä on käytetty erityisen ansiokkaasti. Tänä vuonna ehdolla on kuusi suomenkielistä vuosien 2022–2024 aikana ilmestynyttä tutkimusartikkelia yhteiskuntatieteiden alalta.
Kurki tarkastelee artikkelissaan rasismin aiheuttamaa kipua ja rasismin ruumiillisuutta. Etnografian keinoin toteutettu tutkimus asettaa nuorten kokemukset keskiöön sekä avaa rasismin ja vastarinnan monia ulottuvuuksia. Kurki kehittää artikkelissaan kanssahoivan käsitteen, joka viittaa hoivan tuottumiseen toisen rasismia kokevan kehon likeisyydessä ja kanssa. Jaettujen, kipeiden kokemusten kautta nuoret löytävät ruumiillisia yhteyksiä ja osoittavat kiintymystä, tunnetta ja tarvetta hoivatuksi tulemisesta. Ulkopuolisten silmissä kehojen läheisyys ja huolenpito voi kuitenkin tulla tulkituksi hoivan sijaan häiriönä.
Palkintoehdokkaat valinnut esiraati kiittääkin valintaperusteissaan Kurkea juuri toisin näkemisen tavasta: siinä missä julkinen keskustelu esittää mustat ja ruskeat nuoret usein ongelmana ja häiriönä, artikkeli peräänkuuluttaa rakastavaa katsetta nuorten kohtaamiseen sekä nuorten ruumiillisuuden monisyisempää luentaa.
“Parhaimmillaan kanssahoiva voikin tarjota nuorille koko elämää kannattelevaa huolenpitoa ja sellaista hoivaa, jota rasismin aiheuttamasta kivusta vaikeneva virallinen tukipalvelujärjestelmä ei kykene tarjoamaan”, toteaa palkintoehdokkaana oleva Kurki.
Artikkelin aineistona toimivat tutkijan havaintoihin perustuvat etnografiset muistiinpanot kolmesta nuorten mielenterveyttä tukevasta vertaistukiryhmästä, joihin Kurki osallistui osana hänen rasismia ja mielenterveyttä käsittelevää tutkimushankettaan Racism, Mental Health and Young People of Colour (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) (Suomen Akatemia 2020–2023). Hankkeen lähtökohtana oli rasismin ja mielenterveyden kytkösten tutkiminen nuorten ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten näkökulmasta.
Myös Nuorisotutkimus-lehden päätoimittajuuden jakavat Anna-Maija Niemi ja Anne-Mari Souto iloitsevat lehdessä julkaistun artikkelin ehdokkuudesta.
”Kurjen artikkeli käsittelee nuorisotutkimuksen kentän erittäin tärkeää, mutta aiemmin tutkimatonta aihepiiriä omintakeisella, voimakkaalla mutta samalla herkällä otteella. Mielenterveyden, rasismin ja vertaisten keskinäisen hoivan yhteenkietoutumien analyysi on kiehtova avaus tieteenalamme parissa”, päätoimittajat toteavat.
Palkinnolla halutaan tukea suomenkielistä tieteellistä kirjoittamista ja nostaa sen arvostusta
Vuoden Tiedekynä -palkinnon tarkoituksena on tukea suomenkielistä tieteellistä kirjoittamista ja nostaa sen arvostusta. Vuodesta 2010 alkaen myönnetty palkinto on yksi Suomen suurimmista tieteellisen kirjoittamisen palkinnoista. Palkinto jaetaan vuorovuosin humanistisen, yhteiskuntatieteen ja ympäristöntutkimuksen alan suomenkielisen artikkelin kirjoittajalle tai kirjoittajille.
Palkintoehdokkaat julkistettiin 17.4.2025. Kuusi finalistia valittiin yli 200 ehdolle ilmoitetun julkaisun joukosta. Ehdolle oli asetettu yksittäisten artikkelin ohella myös artikkelikokoelmia ja tieteellisten lehtien vuosikertoja. Voittaja-artikkelin valitsee tänä vuonna Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Ilpo Helén. 25 000 euron arvoisen palkinnon voittaja julkistetaan 15.5.2025 Tekstin talolla Helsingissä. Kaikki Vuoden Tiedekynä 2025 -palkinnon finalistit mainitaan Koneen Säätiön verkkosivuilla. Ehdolla on myös nuorisotutkijanakin tunnetun Mari Käyhkön artikkeli ”Sosiaalista nousua en oo miettiny”: Työläistaustaiset yliopisto-opettajanaiset, yliopistotyö ja eletty luokka (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).
Nuorisotutkimus-lehti
Nuorisotutkimus on vuodesta 1983 lähtien ilmestynyt vertaisarvioitu tieteellinen aikakauslehti, jota julkaisee Nuorisotutkimusseura ry. Lehti julkaisee artikkeleita, jotka käsittelevät lapsiin tai nuoriin, lapsuuteen tai nuoruuteen, nuorisokulttuureihin, nuorisopolitiikkaan, nuorten elinoloihin tai palveluihin kohdentuvia käytänteitä, käsitteitä, instituutioita, puhetapoja ja politiikkaa. Artikkelit voivat olla empiirisiä, teoreettisia tai metodologisia. Vertaisarvioitujen artikkelien lisäksi Nuorisotutkimus-lehdessä julkaistaan katsauksia, haastatteluja, ajankohtaisia puheenvuoroja nuoriso- ja yhteiskuntapolitiikasta, kirja-arvioita ja lektioita. Nuorisotutkimuksen tulee olla yksi tarjottavien tekstien läpileikkaava teema, mutta lehteen voi tarjota artikkeleita eri tieteenaloilta.
Nuorisotutkimus-lehdellä on käytössä vertaisarviointitunnus (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), ja se on Julkaisufoorumin luokituksessa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) tasolla 1.
Lehti julkaistaan yhtä aikaa sekä paperilehtenä että avoimesti verkossa Journal.fi-palvelussa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).
Lisätiedot
Tuuli Kurki
tuuli.kurki@helsinki.fi
Kuva: Shambhavi Singh.