Hyppää sisältöön

Nuorisotutkimusseura tuottaa tutkimustietoa nuorten väkivaltarikollisuudesta

Nuorten väkivaltarikollisuus -hankkeessa (2023-2026) tarkastellaan väkivaltaa nuorten vapaa-ajan mahdollisuuksien ja ikätoverisuhteiden näkökulmasta Oulussa, Tampereella ja Vantaalla. Hankkeessa hyödynnetään monipuolisia aineistoja, kuten tilastotietoja, rikosilmoituksia sekä haastatteluja ja havainnointeja.

Hankkeen ensimmäisessä julkaisussa Antti Kivijärvi ja Joel Manner analysoivat nuorten väkivaltarikollisuuden trendejä sekä poliisin tietoon tulleen rikollisuuden että nuorten itse ilmoittaman rikollisuuden ja uhrikokemusten näkökulmasta. Jo 1990-luvulla alkaneen myönteisen kehityskulun jälkeen nuorten väkivaltarikollisuuden väheneminen näyttää päättyneen ja kääntyneen joiltakin osin kasvuun. Kasvua selittää todennäköisesti kasautuminen eli se, että verrattain pieni joukko tekee aiempaa enemmän väkivaltarikoksia. Lisäksi kyse saattaa olla laajemmista yhteiskunnallisista muutoksista, sillä vastaavia kehityskulkuja on havaittu myös Suomen ulkopuolella. 

Tutustu katsaukseen:

Työpaperi: nuorten ryöstö- ja väkivaltarikollisuuden trendejä valtakunnallisesti ja paikallisesti
Antti Kivijärvi & Joel Manner, 19.4.2024

Hankkeen rahoitus ja yhteistyökumppanit

Tutkimushanketta rahoittavat Oulun (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), Tampereen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja Vantaan (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) kaupungit sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Lisäksi hankkeen yhteistyökumppaneina ovat Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Jaa somessa: