”Seuraavaksi kysymys tutkijalle. Miten te aiotte osaltanne huolehtia siitä, että erilaisten poliittisten päätösten vaikutusten arviointi perustuu tutkimustietoon?” (Lahti 30.9.2015)
Kysymys esitettiin kohtalokkaaseen sävyyn tämän kirjoitussarjan toiselle toimittajalle Elina Pekkariselle paneelikeskustelussa, jossa käsiteltiin lastensuojelun sijaishuollon tulevaisuutta. Keskustelussa oli sivuttu niin sote-uudistusta, kuntapalveluiden rahoitusmekanismeja kuin kilpailutuslainsäädäntöä. Olin tipahtanut keskustelun ulkokehälle valmistauduttuani puhumaan melko sentimentaalisesti nuorten oikeudesta hyvään kodin ulkopuoliseen elämään. Kysymyksen kuultuani vilkaisin ympärilleni todetakseni kanssapanelistien ilmeistä, että nyt kävi huonosti. Korjasin ryhtiäni, vedin keuhkot täyteen ilmaa ja totesin lähes julistaen, että meillä Nuorisotutkimusverkostossa valmistellaan paraikaa kirjoitussarjaa, jossa parikymmentä tutkijaa tarkastelee ennakoiden Sipilän hallitusohjelman nuorisovaikutuksia oman osaamisalueensa näkökulmasta. Jatkoin, että nuorisotutkimuksessa vaikutusten arvioinnin haasteeseen on tartuttu proaktiivisesti, vaikka hallitusohjelmassa maininnan saavatkin vain lapsi- ja perhevaikutusten arvioinnit. Ehkä kuvittelen, mutta uskon silti, että vastaukseni aiheutti yleisössä vaikuttuneen kohahduksen.
Nuorisotutkimusverkostossa pääministeri Juha Sipilän hallituksen strateginen ohjelma ”Ratkaisujen Suomi” on siis yhteiskuntavastuun hengessä otettu tarkan analyysin kohteeksi – erityisesti nuorten näkökulmasta. Kirjoitussarjan tavoitteena on paitsi tunnistaa, käsitteellistää ja kuvata hallitusohjelman nuorisovaikutuksia, myös problematisoida niitä. Kirjoittajiksi kutsuttiin monitieteinen joukko tutkijoita niin Nuorisotutkimusverkoston sisältä kuin sen ulkopuolelta – yliopistoista ja tutkimuslaitoksista. Kirjoituskutsu esitettiin myös avoimesti nuorisotutkijoiden piirissä. Tutkijoilta on pyydetty tiiviitä analyyseja ja annettu riittävästi aikaa pohtia ohjelman mahdollisia, todennäköisiä tai väistämättömiä seurauksia nuorisolle omasta erityisosaamisalueesta käsin. Kirjoittaminen on lisäksi vapautettu tiukan akateemisista muotoseikoista ja kannustettu tutkijoita kantaaottavuuteen, kriittisyyteen ja rohkeuteen – tutkimusperusteisuutta kuitenkaan unohtamatta. Vaikka poleemisuus on sallittu, tutkijat ovat analyyseissa päätyneet monilta osin rakentavaan lähestymistapaan, osoittaen sekä löytämiään parannuksia että ongelmakohtia.
Kirjoitussarjan tekstit käsittelevät useita nuorten kannalta keskeisiä poliittisia kysymyksiä. Tutkijat tarkastelevat uuden hallitusohjelman koulutus- ja työvoimapolitiikkaa, turvallisuusnäkökohtia ja vaikutuksia nuorten osallistumiseen sekä vapaa-aikaan. Hallitusohjelman nuorisovaikutuksia lähestytään niin globaalista kuin alueellisesta näkökulmasta, ja erityiskysymyksinä käsitellään esimerkiksi kriminaalipolitiikan, syrjäytymiskysymysten sekä nuorten liikunnan näkökulmia. Lisäksi pohditaan hallitusohjelman mahdollisia vaikutuksia joidenkin ryhmien, kuten maahanmuuttajataustaisten, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tai vammaisten nuorten, elämään. Kirjoitussarjassa pureudutaan lisäksi kulttuuripolitiikkaan ja päätöksenteon sukupuolivaikutuksiin.
Kaikki kirjoittajat ovat käyttäneet lähteenään Juha Sipilän hallitusohjelmaa ja peilanneet sitä vallitsevaan tutkimustietoon. Monet ovat käyttäneet lähteinään myös muita politiikkatekstejä, hallitusohjelman liitedokumentteja ja mediakeskustelua.
Nuoruus hallitusohjelmassa -kirjoitussarjassa julkaistaan uusia analyyseja viikoittain. Sarja kannustaa uusiin avauksiin ja kannanottoihin, joten olkaa halutessanne kernaasti yhteydessä toimittajiin. Toivomme, että kirjoitussarja herättää teissä ajatuksia ja rohkaisee vilkkaaseen yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun. Ehkä sarja herättää teissä – arvoisat lukijat – vaikuttuneen kohahduksen.
Itä-Pasilassa 25.11.2015
Elina Pekkarinen ja Sinikka Aapola-Kari
Nuoruus hallitusohjelmassa -kirjoitussarjan toimittajat
Nuorisotutkimusverkosto
Kirjoitussarjassa julkaistut Näkökulmat
Epilogi: Nuorten paikat(tomuus) politiikassa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 24, 10.3.2016
Kirjoittajat: Tiia Laukkanen, Marja Peltola ja Leena Suurpää
Kantaako Suomi globaalia vastuuta nuorista? (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 23, 10.3.2016
Kirjoittaja: Sofia Laine
Nuorten yhteisötakuun kompuroivat alkumetrit ja laahaavat jatkoaskeleet (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 22, 2.3.2016
Kirjoittaja: Jaana Lähteenmaa
Koulutuksen nivelvaiheet ja nuorten syrjäytyminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 21, 2.3.2016
Kirjoittajat: Kristiina Huttunen & Tuomas Pekkarinen
Meneekö lapsi pesuveden mukana? (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 20, 15.2.2016
Kirjoittaja: Elina Pekkarinen
Tasa-arvo hakusessa – hallitusohjelman sukupuolittuneista vaikutuksista nuorten elämässä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 19, 15.2.2016
Kirjoittaja: Sinikka Aapola-Kari
Mukaan matkojenkin päästä? Kilometrien kirot ja mahdollisuuksien tasa-arvo (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 18, 5.2.2016
Kirjoittaja: Päivi Armila
Taimikon kasvua ei voi loputtomiin kiihdyttää – Miten käy lasten ja nuorten kulttuurin? (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 17, 5.2.2016
Kirjoittajat: Satu Olkkonen ja Fanny Vilmilä
Miten koulutussäästöt vaikuttavat vähemmistönuorten asemaan? – esimerkkinä romaninuoret (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 16, 28.1.2016
Kirjoittaja: Johanna Niemi
Tuottavuusloikka pyörätuolilla – vammaisten nuorten asema hallitusohjelmassa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 15, 28.1.2016
Kirjoittajat: Anna-Maija Niemi, Aarno Kauppila & Reetta Mietola
Miten nyhjäistään tyhjästä? Sateenkaarinuoret ja sateenkaariperheiden nuoret hallitusohjelmassa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 14, 28.1.2016
Kirjoittajat: Kia Aarnio & Riikka Taavetti
Maahanmuuttajataustaiset nuoret hallitusohjelmassa: niukasti välittömiä, runsaasti välillisiä seurauksia (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 13, 22.12.2015
Kirjoittaja: Antti Kivijärvi
Hyppää voltti! Nuoret ja palvelujärjestelmä hallituksen toimenpidesuunnitelmassa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 12, 22.12.2015
Kirjoittaja: Sanna Aaltonen
Liikuntaharrastuksia liikkumisen sijaan (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 11, 8.12.2015
Kirjoittajat: Veli Liikanen & Anni Rannikko
Nuorisotyö norminpurkutalkoiden pyörteissä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 10, 8.12.2015
Kirjoittajat: Niina Mäntylä & Tomi Kiilakoski
Sisältää Anu Gretschelin Kommentti-tekstin: Nuorisotyö voi kadota nopeasti – Suomi Iso-Britannian jalanjäljissä?
”Ratkaisujen Suomi” nuorten ja kriminaalipolitiikan näkökulmasta – huomioita hallitusohjelmasta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 9, 2.12.2015
Kirjoittajat: Helena Huhta & Päivi Honkatukia
Vastakkainasettelujen Suomi – Mitä tapahtuu maanpuolustustahdolle, kun arvomaailmat törmäävät ja kansa jakautuu? (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 8, 2.12.2015
Kirjoittajat: Tiia Laukkanen & Mikko Salasuo
Ratkaisujen Suomi? Demokratia, nuorten poliittinen osallistuminen ja yhdenvertainen yhteiskunnallinen toimijuus hallitusohjelmassa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Näkökulma 7, 25.11.2015
Kirjoittajat: Hanna Wass, Hannu Lahtinen ja Pertti Ahonen
*Näkökulmat 1-6 eivät ole osa Nuoruus hallitusohjelmassa -kirjoitussarjaa.