Hyppää sisältöön

Kyselytutkimus Nuorten ilmasto- ja luontoryhmän kanssa

NUOLI-ryhmän nuorisojärjestökysely yhteistyössä Nuorisotutkimusseuran ja Planetaarisen nuorisotutkimuksen tutkimusohjelman kanssa.

Valtioneuvoston kanslian asettama Nuorten ilmasto- ja luontoryhmä NUOLI ja Nuorisotutkimusseura ovat toimineet yhteistyössä tammikuusta 2024 alkaen. Yhteistyökokoonpanoon on kuulunut NUOLI-ryhmän nuorista Aaro Sariola, Sarella Arkkila sekä Alisa Horsmanheimo. Nuorisotutkimusseurasta yhteiseen tutkimushakkeeseen ovat kuuluneet tutkimusprofessori Sofia Laine ja tilastotutkija Konsta Happonen, sekä myöhemmin myös Essi Holopainen.

Planetaarisen nuorisotutkimuksen kehyksessä (Laine 2023) ensisijaista on, että nuorisotutkimus asettuu tukemaan nuorten ympäristötoimijoiden tiedontarpeita tarvittavan yhteiskunnallisen kestävyysmurroksen aikaansaamiseksi. NUOLI-ryhmän kanssa yhteistyö alkoi tammikuussa 2024, jolloin ryhmän nuoret ehdottivat ensimmäisenä yhteistyön muotona kyselyä nuorille järjestötoimijoille. Yhteistyö lähti liikkeelle nuorten tiedontarpeisiin nuori-lähtöisesti kehitetystä kyselytutkimusprosessista, joka on sittemmin johtanut Nuorten ympäristöhuippukokouksessa (ks. Nuorten ympäristöhuippukokous 2024 – Nuorten Agenda2030) pidettyihin työpajoihin, joissa tutkimustuloksia palautettiin nuorten pariin. Nuorten ympäristöhuippukokouksen lopputuloksena syntyi Nuorten Ympäristöjulkilausuma (ks. Julkilausuma 2024 – Nuorten Agenda2030). Kyselytutkimuksen vastausten pohjalta on työstetty jo yksi artikkeli vertaisarviointivaiheeseen, ja lisää julkaisuja on suunniteltu vuodelle 2025.

Kyselyllä oli tarkoitus tavoittaa laajempi kokonaiskuva nuorten toiminnan tavoista, kokemuksista toiminnan vaikuttavuudesta, toiminnan resursseista sekä nuorten ympäristötunteista. Kyselyn pääkysymysten ja kysymysrungon suunnittelussa vastuu ja päätösvalta oli ensisijaisesti NUOLI-ryhmällä. Hypoteesin ja kysymysten hiomisessa tukivat Konsta Happonen ja Sofia Laine. Jokaisessa kanssatutkimuksen vaiheessa on ollut vahva pyrkimys murtaa perinteisiä tutkimuksen rakenteita, prosesseja ja tiedon jakamista tukemaan paremmin tiedon tuotannon ajankohtaisia tarpeita, muotoja ja suuntia, joita nuoret kanssatutkijat ovat nähneet tärkeiksi työskentelyssään. Tällöin ammattitutkijat ovat prosessissa työskennelläkseen nuorten kanssa, ennemmin kuin tutkiakseen heitä, tukien nuorten ponnisteluja välttämättömän kestävyysmurroksen saavuttamiseksi.

Kyselyaineisto kerättiin Suomessa touko-kesäkuussa 2024 ja kyselytutkimusaineistoa täydennettiin myös keräämällä lisäaineistoa syyskuussa 2024 YK:n luontokokoukseen (COP16) osallistuneilta nuorilta Kolumbian Calissa.

Yhteistyö NUOLI-ryhmän ja Nuorisotutkimusseuran kanssa jatkuu nuorten tiedontarpeista lähtien myös tulevina vuosina.

Hanketiimi

  • Konsta Happonen, Essi Holopainen, Tomi Kiilakoski ja Sofia Laine (ks. alempana)
  • Sarella Arkkila on tohtoriopiskelija luonnonvaraisten eläinten biologian tohtoriohjelmassa (LUOVA). Hän tutkii maatalouden ja ilmastonmuutoksen vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen. NUOLI-ryhmän työskentelyn lisäksi hän on päässyt mukaan useisiin nuorisojärjestöihin (Global Youth Biodiversity Network, Nordic Youth Biodiversity Network ja European Youth in Action). Vapaa-ajallani pidän lukemisesta, yleistajuisten tutkittuun tietoon perustuvien tekstien kirjoittamisesta, sählystä ja muista urheilulajeista sekä kodin lähellä olevien peltojen ja metsien tutkimisesta koirani Goldien (ja hänen siskonsa Honeyn, joka on kanssamme ajatuksissa †7.9.2024) kanssa.
  • Alisa Horsmanheimo: Opiskelen monialaista tutkintokokonaisuutta, joka tähtää vaikuttavaan ympäristötaidekasvatustyöhön, tutkimukseen sekä yhteiskunnallisen kestävyysmurroksen edistämiseen. Opiskelen pääaineenaani kuvataidekasvatusta Aalto-yliopistossa. Sivuaineena olen tehnyt ympäristötieteiden ja ympäristökasvatuksen kursseja Helsingin yliopistolla. Tein pääaineeseeni kuuluvan soveltavan korkeakouluharjoittelun Nuorisotutkimusseuralla. Nuoten ilmasto- ja luontoryhmässä toimiminen ja Planetaarisen nuorisotutkimuksen kehyksessä toimiminen ovat kasvatustyön ohella olleet minulle hyvin tärkeitä yhteisöjä ja väyliä toetuttaa yhteiskunnallista toimijuuttani nuorena ympäristövaikuttajana. Kuva: Luontoliitto / Aino Huotari.
  • Aaro Sariola: Olen ilmakehätieteiden maisteriopiskelija Helsingin yliopistossa. Tykkään liikkua luonnossa, niin vaeltean, pyöräillen kuin hiihtäenkin. Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ovat tärkeimpiä päämääriäni elämässä, ja näiden ratkaiseminen pitäisi tässä ajassa kaikessa päätöksenteossa, niin yksilön, yhteisön kuin yhteiskunnankin tasolla. Tänään tehdyt päätökset vaikuttavat nuoriin ja tuleviin sukupolviin eniten. Tämän vuoksi liityin Nuorten luonto- ja ilmastoryhmään ja mukaan yhteistyöhön Nuorisotutkimusseuran kanssa. On tärkeää keskustella nuorten kanssa, jotka ovat huolissaan omasta tulevaisuudestaan. Nuoret tietävät, missä ongelman juurisyyt ovat. Kuva on otettu Huippuvuorilla, jossa olin opiskelemassa arktista geofysiikkaa. Opiskeluun liittyi jäätiköiden ja arktisen merijään tutkiminen, mm. miten nopeasti ne sulavat ja niiden rakenteiden ja dynamiikan selvittämistä. Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi Kuva: Sullivan Fouquin.
  • Liisa Mäkinen

Kyselyyn ja yhteistyöhön liittyvät julkaisut (tai joissa kysely mainittu)

Kyselyn tuloksia esitelty:

  • Sarella Arkkila and Aaro Sariola: NYRIS, Nordic Youth research Symposium (12-14 June 2024, Tampere, Finland)
  • Alisa Horsmanheimo: Nollapäästöpäivä, avauspuheenvuoro, Otaniemen lukio 19.9.2024
  • Aaro Sariola: Symposium: Young people, democracy and climate action (24-26 September 2024, European Youth Centre Strasbourg)
  • Alisa Horsmanheimo, Sofia Laine, Konsta Happonen ja Essi Holopainen: Nuorten Ympäristöhuippukokous 25.-26.10.2024, Nuuksio.
  • Sofia Laine: Journal of Youth Studies Conference, 3.-5.9.2024.
  • Aino Kenttälä, Sofia Laine: “Kestävyysmurros ja nuoret – epävarma tulevaisuus haastaa mielikuvituksen”, Jyväskylän yliopisto & Wisdom Community 9.1.2025.
  • Alisa Horsmanheimo ja Sofia Laine: Tiedekioski 11.1.2025 ”Mistä nuorten ilmastoliikkeissä on kysymys?”

Hankkeen rahoitus

Hanketta toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustuksella.

Aloitusvuosi:
2024
Lopetusvuosi:
2030

Hankkeen johtaja

Sofia Laine

VTT, dos.
Tutkimusprofessori
044 416 5374
sofia.laine@nuorisotutkimus.fi

Tutkijan profiili

Hankkeen tutkijat

Konsta Happonen

FT
Tilastotutkija
044 416 5377
konsta.happonen@nuorisotutkimus.fi

Tutkijan profiili

Tomi Kiilakoski

FT
Vastaava tutkija
040 504 6432
tomi.kiilakoski@nuorisotutkimus.fi

Tutkijan profiili