Hyppää sisältöön

Kanssatutkimusta ja työpajoja kestävämmän tulevaisuuden puolesta

Kuvassa NUOLIlaisia luovuttamassa Suomen lasten ja nuorten ympäristöjulkilausumaa pääministeri Petteri Orpolle Kestävän kehityksen toimikunnan kokouksessa 20.11.2024.

Nuorten ja tulevien sukupolvien elinolot ja elämänedellytykset ovat ekokriisien vuoksi vaarassa. Tiede osoittaa planeettamme olevan ympäristökatastrofin partaalla (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja silti politiikan toimet ajavat yhteiskuntaamme väärään suuntaan: ekosysteemien lähestyessä vaarallisia keikahduspisteitä, Suomessa valtion tukia suunnataan edelleen ympäristölle haitalliseen toimintaan (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), kun taas kestävien alojen ja toimien tukeminen on aivan liian vähäistä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Suojeluun, ennallistamiseen ja riskienhallintaan ei satsata tarpeeksi. Tilanne saa nuorten tulevaisuususkon horjumaan vakavasti. Tulevaisuuden epävarmana kokevat etenkin ympäristötietoiset ja ympäristöorientoituneesti työskentelevät nuoret ja ne, joiden elämänpiirissä ympäristökriisien vaikutukset jo näkyvät.

Tekstin on kirjoittanut Nuorisotutkimusseuran korkeakouluharjoittelijana syksyllä 2024 toiminut Nuorten ilmasto ja luontoryhmä NUOLIn jäsen, taidekasvatuksen maisteriopiskelija opiskelija Alisa Horsmanheimo.

Tarvittavat kokonaisvaltaiset, systeemiset ja yhteiskuntaa jälleenrakentavat ratkaisut edellyttävät (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) huomattavasti lisää hallituskaudet ylittävää johdonmukaisuutta ja ylisukupolvista vastuunkantoa. Nuoret ovat yhä aktiivisemmin ja määrätietoisemmin asettuneet tieteentekijöiden kanssa yhteiseen rintamaan vaatimaan muutosta kestämättömään politiikkaan. Tästä esimerkkinä toimii Nuorisotutkimusseuran ja Nuorten ilmasto- ja luontoryhmä NUOLIn (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) yhteistyö ja Nuorten ympäristöhuippukokous (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), joita tässä tekstissä käsitellään.

Nuorisotutkimusseuran ja Nuorten ilmasto- ja luontoryhmä NUOLIn yhteistyö

Valtioneuvoston kanslian asettama Nuorten ilmasto- ja luontoryhmä NUOLI ja Nuorisotutkimusseura ovat toimineet yhtiestyössä keväästä 2023 asti. Yhteistyökokoonpanoon on kuulunut NUOLI-ryhmän nuorista Aaro Sariola ja Sarella Arkkila sekä tämän tekstin kirjoittaja, Nuorisotutkimusseuran korkeakouluharjoittelija Alisa Horsmanheimo. Nuorisotutkimusseurasta yhteiseen tutkimushakkeeseen ovat kuuluneet tutkimusprofessori Sofia Laine ja tilastotutkija Konsta Happonen, sekä myöhemmin myös Essi Holopainen. Yhteistyö on osa Laineen johtamaa Planetaarisen nuorisotutkimuksen kokonaisuutta.

Yhteistyö lähti liikkeelle nuorten tiedontarpeisiin kehitetystä kyselytutkimusprosessista, joka on sittemmin johtanut Nuorten ympäristöhuippukokouksessa pidettyihin työpajoihin, joissa tutkimustuloksia palautettiin nuorten pariin. Kyselytutkimuksen vastausten pohjalta on työstetty jo yksi artikkeli vertaisarviointivaiheeseen, ja lisää julkaisuja on suunniteltu vuodelle 2025. Kyselytutkimusta on lisäksi esitelty useissa kansainvälisissä konferensseissa: Nordic Youth Research -symposiumissa (NYRIS) Tampereella, Journal of youth studies -konferenssissa Belfastissa sekä Young people, climate change and democracy -symposiumissa Strasbourgissa. Kyselytutkimusaineistoa täydennettiin myös keräämällä lisäaineistoa YK:n luontokokoukseen (COP16) osallistuneilta nuorilta Kolumbian Calissa.

Kyselytutkimuksen aihe – nuorten järjestötoimijoiden kokemukset ympäristökysymysten äärellä työskentelystä – sai alkunsa NUOLI-ryhmän nuorten havaitsemasta ristiriidasta nuorten ympäristötoimijoiden yhteiskunnallisen vaikuttamistyön tavoitteiden ja resurssien välillä. Valtavien systeemisten ongelmien ratkaiseminen vapaaehtoisvoimin on hurja haaste. Syntyi halu kartoittaa nuorten järjestötoimijoiden kokemuksia toiminnan vaikuttavuudesta ja erilaisista tekijöistä, jotka vaikuttavat kokemuksiin siitä.

Nuorten ympäristöhuippukokous

Kyselytutkimusyhteistyön myötä Nuorisotutkimusseura toimi yhteistyötahona Espoossa, Haltian portin alueella Nuuksion kansallispuiston kupeessa 25.–26.10.2024 järjestetyssä Nuorten ympäristöhuippukokouksessa. Huippukokous oli ainutlaatuinen kaksipäiväinen kansallinen tapahtuma nuorilta nuorille.

Ihmisiä seminaarihuoneessa.

Nuorten ympäristöhuippukokouksessa 25.10.2024. Työpajaan osallistui mm. nuorten ilmastodelegaatti Antti Regelin (etualalla oikealla).

Tapahtuma on jatkoa aiempien vuosien menestyksekkäille Nuorten ilmastohuippukokouksille ja aiempien vuosien tapaan siellä tuotettiin Suomen lasten ja nuorten ympäristöjulkilausuma (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Se on politiikkasuosituksen kaltainen dokumentti, jolla nuorten yhteiset viestit pyritään viemään päätöksentekoon.

Tapahtuman ja julkilausuman päätavoitteena oli mahdollistaa nuorten ja lasten vahvempi osallistuminen heidän tulevaisuuttaan koskevaan päätöksentekoon edistämällä tietoisuutta luonto- ja ilmastokysymyksissä sekä tarjoamalla alusta keskustelulle muiden nuorten, asiantuntijoiden ja päättäjien kanssa. Huippukokouksessa keskityttiin vuorovaikutteiseen työskentelyyn työpajojen ja paneelikeskustelujen keinoin.

Nuorisotutkimusseuran rooli ympäristöhuippukokouksessa

Tapahtuma oli kaksipäiväinen ja Nuorisotutkimusseuralla oli työpajoja molempina päivinä. Ensimmäinen päivä oli suunnattu järjestötoimijoille eli samalle kohderyhmälle kuin kyselytutkimus. Nuorten kanssa tarkasteltiin tuloksia ja pohdittiin, mitä ne merkitsevät heille. Esiin nousseista epäkohdista pyrittiin löytämään konkreettisia askelmerkkejä kohti kestävämpää ympäristötoimintaa.

Noin 20 ihmistä pöytien ääressä salissa, johon aurinko paistaa sisään.

Alisa Horsmanheimo, Sofia Laine ja Essi Holopainen pitämässä työpajaa järjestötoimijoille Nuorten ympäristöhuippukokouksessa 25.10.2024.

Toisen päivän työpajat oli suunnattu kaikille huippukokouksen nuorille. Yhdelle ryhmälle tarjottiin työpaja ulkona Nuuksion kansallispuiston metsäpolulla ja yksi ryhmä oli englanninkielinen. Työskentely nojasi jälleen kyselyn tuloksiin. Niiden äärellä työskenneltiin siis moninaisin keinoin, moninaisin kokoonpanoin ja moninaisissa ympäristöissä. Työpajoista kirjatuilla pohdinnoilla kontribuoitiin tapahtumassa tuotettuun Suomen nuorten yhteiseen ympäristöjulkilausumaan.

NUOLI-ryhmä toimi Nuorten ympäristöhuippukokouksen pääjärjestäjänä vapaaehtoisvoimin yhteistyössä laajan toimijaverkoston kanssa. Työpajoja oli järjestämässä Nuorisotutkimusseuran lisäksi mm. Ympäristöministeriö, Maa- ja metsätalousministeriö, Operaatio Arktis ja Luontoliitto. Huippukokousta tuki liuta merkittäviä suomalaisia yrityksiä, säätiöitä ja hankkeita kuten Pohjolan voima, Neslingin säätiö ja EU-rahoitteinen Priodiversity LIFE -hanke. Työpajojen myötä Nuorisotutkimusseura lukeutui myös julkilausuman tekijöihin.

Työpajat ja julkilausuman vaatimukset jaoteltiin neljän pääteeman alle. Teemoiksi valikoitui NUOLIn toimikauden pääteemat: hyvä elämä planeetaarisissa rajoissa, metsät ja luonnon moimuotoisuus sekä kestävä ruokajärjestelmä. Näitä täydennettiin neljännellä teemalla: ilmastotoimet. Nuorisotutkimusseuran työpajat kuuluivat hyvä elämä planeetan rajoissa –teemaan ja työpajojen tuloksena saman teeman alle julkilausumaan kirjattiin muun muassa vaatimus siitä, että nuorten ympäristötoiminnalle on varmistettava taloudellinen tuki sekä riittävät hallinnolliset ja logistiset resurssit. Lisäksi vedottiin vaikeiden ympäristötunteiden (kuten ilmastoahdistus ja ympäristösuru) käsittelyyn ja tarpeeseen panostaa niiden juurisyiden ehkäisyyn.

Tapahtuman jälkeen

Tapahtuma kantoi jälleen virallista Local Conference of Youth -statusta ja avasi näin suomalaisille nuorille väylän YK:n ilmastokokoukseen vaikuttamiseksi yhdessä muiden maiden nuorten kanssa. Tapahtuma on siis UNFCCC:n (YK:n ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen) nuorten jaoston, YOUNGOn paikallinen nuorten kokous, joita järjestetään yli 120 maassa ja joiden tuotokset viedään ennen YK:n COP-ilmastokokousta Bakussa järjestettävään Nuorten ilmastokonferenssiin (Conference of Youth, COY).

Suomen Nuorten ympäristöhuippukokouksen ja Nuorten ilmastokonferenssin (COY) jälkeen Suomen nuorten julkilausuma luovutettiin YK:n ilmastoneuvotteluissa COP29:ssä Bakussa Suomen nuorten ilmastodelegaattien toimesta tasavallan presidentille Alexander Stubbille, joka toimi myös nimellisesti Nuorten ympäristöhuippukokouksen suojelijana. NUOLIn jäsenet luovuttivat julkilausuman myös pääministeri Petteri Orpolle 20.11.2024 Kestävän kehityksen toimikunnan kokouksessa. Pääministeri lupasi välittää julkilausuman eteenpäin ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäselle ja hänen jatkajalleen.

Alisa Horsmanheimo

Korkeakouluharjoittelija
alisa.horsmanheimo@nuorisotutkimus.fi

Tutkijan profiili

Jaa somessa: