Nuorisotutkimusseurassa aiemmin toteutetut nuorten osallisuuteen ja demokratiaan liittyvät tutkimukset ovat saaneet jatkoa. Tutkimuksia on käynnistynyt vuoden vaihteen molemmin puolin. Hankkeita johtaa FT, erikoistutkija Anu Gretschel.
Nuorten vaikutusmahdollisuuksien tosiasiallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen paneudutaan kolmivuotisessa Nuoret kuntalaisina ja demokratian tila: kohti yhdenvertaisuutta ja vaikuttamisen vaikuttavuutta -tutkimushankkeessa. Toimintatutkimusotteella toteutettava hanke etenee viidessä kunnassa ja sen kuluessa arvioidaan nuorten vaikuttamista koskevia säädöksiä sekä kuntien, maakuntien ja hyvinvointialueiden asettamia strategisia tavoitteita nuorten osallisuudelle. Tavoitteena on luoda yhdessä nuorten, nuorten kanssa työskentelevien ja päättäjien kesken tavoitteet nuorten vaikutusmahdollisuuksien parantamiselle. Yhtenä painopisteenä on vaikutusmahdollisuuksien kehittäminen nuorisotyön palvelujen arvioinnissa. Tutkimusta rahoittavat aluehallintovirasto, Kunnallisalan kehittämissäätiö ja oikeusministeriö.
Käynnissä on myös lyhyempi Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus ammatillisessa koulutuksessa -selvityshanke, jossa tarkastellaan demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta ammatillisessa koulutuksessa. Henkilöstön ja johdon edustajien haastattelut ja heille suunnattu kysely toteutetaan neljässä eri maakunnassa sijaitsevassa toisen asteen oppilaitoksessa. Erityisen tarkastelun kohteeksi on valikoitunut opetus ja ohjaus hius- ja kauneudenhoito sekä sähkö- ja automaatioaloilla demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen toteuttamisen areenoina. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Selvitys valmistuu jo tänä keväänä.
Aiempaa tutkimusta aiheesta
Nuorisotutkimusseurassa on aiemmin 2020-luvulla toteutettu demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen hyviä käytäntöjä kerännyt hanke yhteistyössä Nuorisoalan (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja Koordinaatin (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) kanssa. Hankkeessa luodut käytänteet löytyvät Opetushallituksen sivustolta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Lisäksi on arvioitu demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen tilannekuvaa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) yhteistyössä Haaga-Helian (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja Jyväskylän yliopiston (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) kanssa.
Kuva: Unsplash.