Hyppää sisältöön

Julkaisusarjan arviointiprosessit

Julkaisusarjan alasarjoja ovat Tiede, Kenttä ja Liike.

Nuorisotutkimusseuran julkaisusarjan tavoitteena on tarttua nuorisotutkimuksen kenttään moniäänisesti ja monitieteisesti. Julkaisusarjassa ilmestyy niin akateemisia väitöskirjoja, soveltavan tutkimuksen otteella tehtyjä julkaisuja kuin hankeraportteja ja julkista keskustelua virittäviä puheenvuorojakin.

Sarjarakenteen tarkoituksena on parantaa julkaisujen laatua sekä profiloida julkaisuja niiden tavoitteiden, sisällön, kirjoittajien ja yleisöjen mukaisesti. Sarjat ovat Tiede, Kenttä ja Liike ja niillä on erilaiset arviointiprosessit.

Tiede

Tiede-sarjassa ilmestyvien teosten sisältö ja tyyli ovat akateemisten kriteerien mukaisia.

  • Monografiat: Arvioijina toimii kaksi tohtoritason asiantuntijaa, jotka valmistelevat lausuntonsa nimettöminä, ellei toisin sovita. Arviointikierroksen järjestämisestä vastaa Nuorisotutkimuseuran julkaisuista vastaava henkilö (arvioijan valinta sekä kommunikointi kirjoittajan ja arvioijan välillä). Toinen arvioijista voi olla julkaisutoimikunnan jäsen. Poikkeus: väitöskirjat, joita ei erikseen arvioida (esitarkastuslausunnot toimivat laadun takaajina).
  • Artikkelikokoelmat: Arvioijina toimii kaksi tohtoritason asiantuntijaa, jotka valmistelevat lausuntonsa artikkelin kirjoittajille nimettöminä, ellei toisin sovita. Arviointikierroksen järjestämisestä vastaa Nuorisotutkimusseuran julkaisuista vastaava henkilö yhdessä toimittajien kanssa. Toinen arvioijista voi olla julkaisutoimikunnan jäsen. Tarpeen mukaan arviointikierros voidaan toteuttaa myös artikkelikohtaisesti siten että jokaiselle artikkelille valitaan oma arvioijansa.
  • Nuorisotutkimusseura arkistoi Tiede-sarjaan tarjottujen käsikirjoitusten vertaisarviot TSV:n vertaisarviointitunnuksen käyttöehtojen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) edellyttämällä tavalla. Arvioita säilytetään pysyvästi.

Kenttä

Kenttä-sarjaan kuuluvat teokset, jotka ovat yhdistelmä perustutkimusta ja soveltavaa tutkimusta sekä erilaiset raportit ja selvitykset, joiden pääasiallisena tavoitteena on nuorisokentän arviointi, kehittäminen tms. ja/tai pääasiallisena yleisönä hallinnon ja käytännön toimijat.

  • Monografiat: Arvioijina toimii 1-2 julkaisun aihepiirin asiantuntijaa, jotka valmistelevat lausuntonsa nimettöminä, jollei toisin sovita. Arviointikierroksen järjestämisestä vastaa Nuorisotutkimusseuran julkaisuista vastaava henkilö. Toinen arvioijista voi olla julkaisutoimikunnan jäsen. On myös mahdollista, että käsikirjoitus arvioidaan yksinomaan julkaisutoimikunnassa. Arviointikierroksen voi korvata tutkimushankkeen ohjausryhmän tai muun vastaavan asiantuntijan/ asiantuntijaryhmän kommentit.
  • Artikkelikokoelmat: Arvioijina toimii 1-2 julkaisun aihepiirin asiantuntijaa, jotka valmistelevat lausuntonsa artikkelin kirjoittajille nimettöminä, jollei toisin sovita. Arviointikierroksen järjestämisestä vastaa Nuorisotutkimusseuran julkaisuista vastaava henkilö yhdessä toimittajien kanssa. Toinen arvioijista voi olla julkaisutoimikunnan jäsen. On myös mahdollista, että käsikirjoitus arvioidaan yksinomaan julkaisutoimikunnassa. Arviointikierroksen voi korvata tutkimushankkeen ohjausryhmän tai muun vastaavan asiantuntijan/ asiantuntijaryhmän kommentit. Tarpeen mukaan arviointikierros voidaan toteuttaa myös artikkelikohtaisesti siten että jokaiselle artikkelille valitaan oma arvioijansa. Arviointikierroksen voi korvata tutkimushankkeen ohjausryhmän tai muun vastaavan asiantuntijan/ asiantuntijaryhmän kommentit.

Liike

Liike-sarjassa ilmestyvät ajankohtaiset yhteiskunnalliset puheenvuorot.

  • Arviointikierros toteutetaan tarpeen mukaan. Liike-sarjan julkaisut voidaan julkaista ilman ulkopuolista arviointikierrosta.

Edellä kuvattu arviointiprosessi koskee sekä painettuja että verkkojulkaisuja. Lausunnot ovat luonteeltaan neuvoa-antavia; lopullinen julkaisupäätös tehdään Nuorisotutkimusseuran toimistolla. Pääsääntöisesti noudatetaan lausuntojen suosituksia julkaisemisen suhteen.


Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla nuorisotutkimuksen ajankohtaisista asioista. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.