Hankkeen tavoitteena on perustaa nuorilähtöisesti planetaarinen puutarha, jossa kasvatetaan ruokakasveja ja opetellaan yhteisöllisesti kestävää elämäntapaa planeetan rajoissa toimien ja monilajisuutta kunnioittaen. Yhdessä tekeminen tuo toivoa näinä muuttuvina aikoina. Mielen hyvinvointi ja luontosuhteen syventäminen ovat myös hankkeen tärkeitä tavoitteita, joita lähestytään myös erilaisin taidelähtöisin menetelmin. Paikkaan rakentuu hankkeen aikana kenttäasema monimuotoiseen ja monilajiseen kestävyystyöhön.
Planetaarisen puutarhan ideassa ajatellaan, että koko planeettamme tulisi hoitaa ja suojella kuin puutarhaa. Ranskalaisen arkkitehdin Gilles Clémentin käsite korostaa ihmisen vastuuta maapallon ekosysteemien ylläpitämisestä ja suojelemisesta kestävällä tavalla, monimuotoisuutta arvostaen ja eri lajeja mahdollisimman vähän ekologisessa ruoantuotannossa vahingoittaen. Planetaarinen puutarha arvostaa monilajista rinnakkaiseloa. Planetaarisessa puutarhassa ihmisen tehtävänä on opetella elämään sopusoinnussa (tai edes sopusointuisammin) luonnon kanssa, arvostaa ekosysteemiä sen kaikessa monimuotoisuudessa, sekä toimia puutarhurina ja vartijana. Planetaarisen puutarhan johtava filosofia perustuu ”liikkeessä olevan puutarhan” periaatteeseen: tee mahdollisimman paljon sen hyväksi ja mahdollisimman vähän sitä vastaan. Planetaarisen puutarhan perimmäisenä tavoitteena on hyödyntää monimuotoisuutta tuhoamatta sitä, ylläpitää ”planeettakoneistoa” ja varmistaa puutarhan – ja siten myös puutarhurin – olemassaolo.
Suomessa ei tietääksemme ole toista planetaarista puutarhaa. Kirsi Haapamäki esitteli käsitteen Sofia Laineelle ja he lähtivät yhdessä Otaniemen lukion nuorten kanssa rakentamaan tätä ajatusta kantavaa tieteen, taiteen ja nuorten yhteisolemisen ja -tekemisen kenttäasemaa Pohjois-Espooseen syksyllä 2024. Syksyn aikana paikkaan kävi tutustumassa nuoria, opiskelijoita, eri alojen ammattilaisia (erit. tutkijoita, taiteilijoita, psykologeja, luonto-oppaita) suunnittelemassa toimintoja vuodelle 2025.
Planetaarisen puutarhan kenttäaseman rakentaminen on planetaarisen nuorisotutkimuksen tutkimusohjelman yksi osahanke, jota toteutetaan ensisijaisesti nuorten ja nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten kanssa. Omavaraisuuden kultivoinnin, kiertotalouden ja kohtuus-ajattelun lisäksi planetaarisen puutarhan kenttäasemalla kehitetään ja hyödynnetään taideperusteisia ja kehollisia menetelmiä kestävyysmurroksen ratkaisemiseksi ja ekokriisissä elämisen tueksi.
Hankkeen rahoitus
Hanketta toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustuksella.
- Aloitusvuosi:
- 2024
- Lopetusvuosi:
- 2030