Tieteen ja tutkimuksen parissa työskentelevien ammattiliitto Tieteentekijät on myöntänyt Vuoden tieteentekijä 2024 tunnustuksen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Nuorisotutkimusseuran tutkimusprofessori Sofia Laineelle. Erityisenä ansiona ja valinnan perusteena Tieteentekijät näkevät Laineen roolin nuorten osallisuuden edistämisessä tulevaisuutta koskevassa päätöksenteossa ja tutkimuksessa. Valinnan todetaan samalla olevan rohkaiseva osoitus tutkijan mahdollisuudesta luoda merkityksellinen tutkimusura myös kolmannella sektorilla.
”Koen, että palkinto on samalla tunnustus niin nuorisotutkimukselle ja Nuorisotutkimusseuralle kuin koko nuorisoalalle ja nuorille itselleen. Samalla ajattelen sen olevan tunnustus laajemminkin yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen, vuoropuheluun ja nuorten hyvinvointia tukemaan pyrkivälle tutkimukselle”, toteaa tunnustuksen saanut tutkimusprofessori Sofia Laine.
Laineen ja Nuorisotutkimusseuran yhteinen taival on pitkä: Laineen työura Nuorisotutkimusseurassa käynnistyi yli 20 vuotta sitten korkeakouluharjoittelijana. Tutkimusprofessoriksi Laine valittiin keväällä 2022. Tutkimusprofessorina Laine johtaa Nuorisotutkimusseurassa rakentamaansa planetaarisen nuorisotutkimuksen tutkimuskokonaisuutta, jonka keskiössä on nuorten ja nuoruuden tarkastelu suhteessa planeetan kantokykyyn.
Ominaista planetaarisen nuorisotutkimuksen toteutustavoille on nuorten vahva osallisuus. Työskentelyä tehdään kiinteässä yhteistyössä Valtioneuvoston kanslian alaisuudessa toimivan Nuorten luonto- ja ilmastoryhmän (NUOLI) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) kanssa ja nuorten kanssa toimitaan yhdessä tutkimuksenteon kaikissa vaiheissa kysymystenasettelusta toteutukseen ja tulosten raportointiin. Nuorten ottaminen mukaan heitä koskevaan tutkimukseen ja päätöksentekoon onkin Laineelle sydämenasia ja keskeinen painopiste hänen tutkimusprofessorin työssään.
”Sofian sitoutuminen nuoriin on vahvistanut nuorten osallisuutta ja osallistumista kaikessa Nuorisotutkimusseurassa tehtävässä tutkimuksessa. Tieteentekijöiden tunnustus nostaa ansaitusti esiin hänen tekemänsä pitkäjänteisen työn nuorisotutkimuksen ja sen menetelmällisen kehittämisen parissa”, iloitsee Nuorisotutkimusseuran tutkimusjohtaja Eila Kauppinen.
Globaalit huolenaiheet edellyttävät globaalia näkökulmaa
Punaisena lankana läpi koko Laineen tutkijanuran on kulkenut globaalien kysymysten tarkastelu, josta myös planetaarisen nuorisotutkimuksen visio vahvasti kumpuaa. Aikamme suurimmat huolenaiheet, kuten ilmastonmuutos ja pandemiat, ovat globaaleja ja niiden ratkaisut edellyttävät kansainvälistä yhteistyötä. Lapset ja nuoret ovat myös niitä, jotka pisimpään elävät tässä ajassa tehtävien, kestävää tulevaisuutta koskevien päätösten kanssa. Nuorisotutkimus voikin Laineen mukaan toimia suunnannäyttäjänä niin globaalille tarkastelutavalle kuin nuoria osallistavalle tutkimukselle.
”Planetaarisen nuorisotutkimuksen hengessä kannustan kaikkia tutkijoita eri tieteenaloilta tekemään yhteistyötä nuorten kanssa erilaisten kestävyysratkaisujen toteuttamiseksi ja tulevien sukupolvien elinehtojen turvaamiseksi. Toivon tieteentekijöiden rohkeasti ottavan tämän kutsun vastaan”, kannustaa Laine.
Laineen havahtuminen globaaliin epätasa-arvoon käynnistyi jo lukioaikana, johti monenlaiseen yhteiskunnalliseen aktivismiin ja lopulta sosiologian ja kehitysmaatutkimuksen (nykyisin globaali kehitystutkimus) opintoihin Helsingin yliopistolla. Myös väitöstutkimuksen keskeisinä tavoitteina oli nuoriin keskittyvän tutkimuksen ja globaalin näkökulman keskinäisen vuoropuhelun vahvistaminen. Analyysin kohteena olivat nuoret vaihtoehtoisen globalisaation liikkeissä, etsimässä ja esittämässä ratkaisuja kestävämpään tulevaisuuteen.
Taidelähtöiset menetelmät tutkimuksen rikastuttajina
Yksi ominaispiirre läpi Laineen tutkijanuran on ollut poikkitieteellisten ja taidelähtöisten menetelmien hyödyntäminen tutkimuksessa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Esimerkkejä hänen luovista tavoistaan yhdistää tutkimuksen tekeminen erilaisiin taiteellisiin tai kehollisiin menetelmiin ovat tutkimustulosten raportointi teatteriklovnerian keinoin, esiintyminen roadman-asussa valtakunnallisessa nuorisoalan suurtapahtumassa sekä väitöslektion päättäminen tanssiesitykseen. Nämä esimerkit kuvaavat kuinka tanssiliiketerapeutinkin koulutuksen omaava Laine on tuonut uusia, luovia näkökulmia siihen, miten tutkimusta voidaan tehdä ja raportoida.
”On paljon tutkimustietoa erilaisista yhteiskunnallista ja planetaarisista epäkohdista. Silti tarvittavaa muutosta tapahtuu usein aivan liian hitaasti. Pelkkä loogisuus ja järki eivät riitä, vaan tarvitaan tutkitun tiedon liittoa kehoon ja tunteisiin, kaikkeen elolliseen. Kun järki, tunteet ja keho työskentelevät yhdessä, olemme läsnä, elossa ja valmiina puolustamaan elämää sen kaikessa monimuotoisuudessaan – luovasti ja ilolla”, kiteyttää Laine.
Vuoden tieteentekijä -palkinto on Tieteentekijöiden liiton vuosittain myöntämä 5000 euron arvoinen palkinto yhteiskunnallisesti aktiiviselle, ansioituneelle tieteentekijälle. Valinnasta päätti Tieteentekijöiden hallitus ja valinta julkistettiin perjantaina 8.11.2024.
Kuva: Sami Perttilä.