Riikka Smolander-Slotte: Armoton unelma (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Otava 2022. 240 s.
Urheilumaailman pimeistä puolista on viime vuosina puhuttu yhä enemmän. Ikäviä uutisia on noussut otsikkoihin esimerkiksi taitoluistelupiireistä.
Esteettisten lajien vaativassa maailmassa seikkaillaan myös Riikka Smolander-Slotten nuortenromaanissa Armoton unelma. Tarinassa seurataan voimistelua harrastavan Iinan vaiheita pienestä tytöstä lukiolaiseksi saakka.
Iina aloittaa voimistelun eskari-ikäisenä ja rakastuu lajiin ensimmäisestä jumppakerrasta lähtien. Tytöllä on lajiin luontaista taipumusta. Vanhemmat ovat jo ennen harrastuksen aloittamista huomanneet Iinan notkeuden ja innostuksen liikkumista kohtaan.
Voimistelu imaisee Iinan täysillä mukaansa. Tyttö uppoutuu treenaamiseen ja kisaamiseen, saa ryhmästä kavereita ja nauttii esiintymisestä. Valtakunnallisilla valmennusleireillä Iina tosin näkee vilauksia harrastuksen synkemmästä puolesta, sillä tunnelma leireillä on toisinaan ahdistava ja totinen.
Iinan ensimmäinen ohjaaja ja valmentaja on ihana Eeva: tiukka, mutta samalla kannustava ja kiltti. Kuuden harrastusvuoden jälkeen Eeva kuitenkin kokee vieneensä lahjakkaan Iinan niin pitkälle kuin pystyy ja ehdottaa valmentajan vaihtoa.
Hyppy uuteen seuraan, äärimmäisen vaativan Karinin ryhmään tarkoittaa treenimäärän lisääntymistä ja harjoittelun kovenemista, mutta päämäärätietoinen ja tunnollinen Iina haluaa tehdä kaikkensa päästäkseen huipulle.
Karin vaikuttaa alusta saakka käyttävän kyseenalaisia keinoja. Kovan harjoituskurin lisäksi hän nöyryyttää, lietsoo ryhmän jäseniä toisiaan vastaan ja ottaa suosikikseen yhden voimistelijan kerrallaan. Iina kestää kaiken ajatellen, että vikaa on aina hänessä itsessään, vaikkapa liian pehmeässä, urheilijalle sopimattomassa luonteessa. Karinin ilkeys saa Iinan vain yrittämään entistä kovemmin.
Kaikki alkaa mennä ratkaisevasti pieleen, kun Karin ryhtyy apuvalmentaja Tessan kanssa tarkkailemaan Iinan painoa.
Vaa’alle noustaan valmentajan silmien alla, ja sen lisäksi tyttö saa tarkat ohjeet ruokavaliosta ja kehotuksen punnita itseään säännöllisesti myös kotona. Seuraus painon kyttäämisestä ja syömisten säännöstelystä on ilmeinen ja se paljastetaan jo romaanin alussa: Iina sairastuu syömishäiriöön.
Smolander-Slotte kuvaa Iinan vähittäistä romahtamista tunteisiin käyvällä tavalla. Kun lopputulos on alusta saakka tiedossa, luisua on sitäkin surullisempaa seurata. Masentavaa on sekin, miten rakas harrastus menee pilalle ja muuttuu ilosta taakaksi.
Kiinnostavasti kerrotaan myös vanhempien roolista huipulle pyrkivän nuoren urheilijan elämässä. Vähemmän yllättävästi etenkin äiti on lujilla. Strassiompelutalkoot, treeneihin kuskaaminen ja mahdollisimman järkihintaisten esiintymisasujen metsästäminen eivät ole pikkujuttuja muun arjen pyörityksen keskellä.
Oman lisänsä koko perheen taakkaan tietysti tuo Iinan sairastuminen. Tilanne pääsee aika pahaksi ennen kuin vanhemmat havahtuvat, mutta tämä on ymmärrettävää. Epämiellyttäviltä tosiasioilta on houkuttelevaa sulkea silmät. Ja kuka sitä paitsi haluaisi asettua lapsensa unelman tielle?
Armoton unelma on karu kuvaus ankarasta urheilumaailmasta. Kirjoittaja työskentelee urheilutoimittajana, joten kuvausta voi pitää uskottavana.
Tuntuu silti käsittämättömältä, että romaanissa kerrotun kaltaisia asioita voi tapahtua todellisessakin elämässä. Esimerkiksi valmentajan epäasiallisten touhujen vähättely sekä seuran että joidenkin valmennettavien vanhempien suunnasta on pöyristyttävää.
Onneksi urheilun ikävät lieveilmiöt ovat nousemassa päivänvaloon. Sitä kautta Iinan tarinan tapaiset kohtalot varmasti vähenevät.
Marjo Jääskä
FM, vapaa kirjoittaja