Naisten jalkapalloilun suosio on noussut viime vuosina uudelle tasolle niin Suomessa kuin maailmallakin. Julkisuudessa esiintyvä urheilufanipuhe kohdistuu silti edelleen etupäässä miesten urheiluun ja miespuolisiin kannattajiin. Sosiaalisen median palvelu Tumblr’iin on kuitenkin muodostunut aktiivinen naisjalkapallofanien yhteisö, joka tarjoaa siihen kuuluville tytöille ja nuorille naisille turvallisen ja mielekkään foorumin yhteisesti jaetun faniuden vaalimiseen.
Voit lukea lisää tästä virtuaalisesta fani-ilmiöstä ja siihen liittyvistä käytännöistä Fanikulttuuri. Nyt -kirjoitussarjan uusimmasta julkaisusta. Tekstin on kirjoittanut Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin yliopistonlehtori Riikka Turtiainen.
”Pernille and her badass gf post cracks me up” – Jalkapallofanitusta Tumblr’issa
Näkökulma 71, 29.3.2021
Riikka Turtiainen
Lisätiedot
Janne Poikolainen
Kirjoitussarjan toimittaja
janne.poikolainen@nuorisotutkimus.fi
Fanikulttuuri.Nyt -kirjoitussarja
Kirjoitussarja paneutuu tämän päivän fani-ilmiöihin nuorison, nuoruuden ja nuorisokulttuurin näkökulmasta. Sarjan tekstit avaavat fanikulttuurin eri osa-alueita yleistajuisella mutta silti analyyttisella otteella. Kuukausittain julkaistavien tekstien taustalla on monipuolinen joukko eri tieteenalojen tutkijoita. Sarjan tekstit ovat osa Nuorisotutkimusverkoston policy brief -genreä edustavaa Näkökulma-tekstien sarjaa.
Sarjassa aiemmin ilmestyneet tekstit:
Game of Thrones -sarjan fanius – yhteiskatselua ja pettymysten kollektiivista käsittelyä
Näkökulma 65, 8.12.2020
Venla Korhonen ja Tanja Välisalo
Hanna Reinikainen
22.10.2020
Piirrosmatka toisiin todellisuuksiin: Japanilaisen populaarikulttuurin lumo
Kirjoittaja: Essi Varis
1.9.2020
Kirjoittajat: Inka Rantakallio & Elina Westinen
16.6.2020
Nuorten uudet urheiluidolit – E-urheilun valtavirtaistuminen ja faniuden muodot
Kirjoittajat: Maria Ruotsalainen ja Tanja Välisalo
28.5.2020
Näkökulma-kirjoitussarja on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 toimintaa. Teemavuosi kokoaa yhteen tapahtumia ja tekoja, joiden avulla muodostuu monipuolinen kuva tutkitusta tiedosta ja sen roolista esimerkiksi yksilön hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toiminnan kannalta.