Nuorisotutkimusseuran johdossa tapahtuu muutoksia tutkimusjohtaja Sinikka Aapola-Karin jäädessä toimivapaalle 1.9.2023 alkaen. Toimivapaallaan Aapola-Kari aikoo keskittyä muun muassa tutkimustyöhönsä Nuoret ajassa -hankkeessa. Hän on myös jo aloittanut työskentelyn osa-aikaisena asiamiehenä Alli Paasikiven Säätiössä kesäkuun alussa.
– Odotan kovasti sitä, että saan syksyllä enemmän aikaa omalle tutkimustyölle, jolle on ollut vaikea löytää tilaa nykyisen, paljon esihenkilötyötä sisältävän työn ohessa. Toimivapaa antaa mahdollisuuden arvioida mennyttä lähes seitsemää vuotta tutkimusjohtajana ja suunnitella tulevaa, ja olen kiitollinen seuran hallitukselle tällaisen hengähdystauon mahdollistamisesta. Uusi tehtäväni Alli Paasikiven Säätiössä on kiinnostava muun muassa siksi, että säätiö jakaa myös tutkimusapurahoja; aiemmissa töissäni olen ollut aina rahoitusten hakijana. Uskon, että toiminta pystytään turvaamaan hyvin myös toimivapaani aikana.
Aapola-Karin toimivapaan ajan tutkimusjohtajan tehtävää hoidetaan sijaisjärjestelyin. Nuorisotutkimusseuran hallitus on nimennyt tehtävään sisäisenä hakuna toteutetun rekrytointiprosessin jälkeen Nuorisotutkimusverkostossa tutkijatohtorina työskentelevän FT, KTM, KM Eila Kauppisen. Aapola-Karin toimivapaa ja Kauppisen sijaisuus jatkuvat 29.2.2024 asti.
Kauppinen on työskennellyt Nuorisotutkimusverkostossa vuoden 2019 alusta lähtien ja hänen tutkimustyönsä on kohdistunut kunnalliseen nuorisotyöhön, nuorisotyöhön kouluissa ja oppilaitoksissa sekä nuorten elämään korona-aikana. Hänen Helsingin yliopiston kasvatustieteelliseen tiedekuntaan tehty väitöstutkimuksensa vuodelta 2018 käsitteli ruokakasvatusta nuorisotaloilla. Kotitalousopettajankin koulutuksen omaavalle Kauppiselle ruokakasvatukseen ja ruokaan liittyvät teemat ovatkin erityisen lähellä sydäntä. Kauppinen on tehnyt pitkän ja monipuolisen työuran nuorten ja nuorisotyön parissa niin esihenkilönä ja johtajana kuin asiantuntijana ja kehittäjänä. Hän on työskennellyt muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliitossa, Suomen Punaisessa Ristissä sekä Lasten ja nuorten säätiössä.
– Tartun tutkimusjohtajan sijaisuuteen motivoituneena. Nuorisotutkimusseura tekee laadukasta monitieteellistä tutkimusta nuoruudesta, nuorten elämästä ja elinoloista sekä nuorisotyöstä ja muista nuorten käyttämistä palveluista. Tätä työtä kukaan ei tee yksin, vaan tutkimusta toteuttaa ja tuloksia tuo yhteiskunnalliseen keskusteluun mahtava joukko huippututkijoita ja muita loistavia asiantuntijoita. Sinikka on luotsannut Nuorisotutkimusverkostoa ansiokkaasti ja haluan nyt omalta osaltani auttaa organisaatiotamme ja sen tärkeintä pääomaa, ihmisiä onnistumaan työssään yhteisönä ja yksilöinä. Sijaisuuden aikana voin tutkimusjohtajana antaa panokseni työmme johdonmukaiseen suuntaamiseen muuttuvassa toimintaympäristössä, toteaa 1.9. tehtävässä aloittava Kauppinen.
Nuorisotutkimusseurassa työskentelee vuosittain noin 25 työntekijää erilaisissa tutkimukseen ja tutkimushallintoon liittyvissä tehtävissä. Seura tekee läheistä yhteistyötä nuorisoalan toimijoiden kanssa ja on muun muassa mukana kahdessa nuorisoalan osaamiskeskuksessa. Tutkimustoimintaa harjoitetaan seuran alaisuudessa toimivan Nuorisotutkimusverkoston kautta.