Hyppää sisältöön

Nuorten arkea koronan keskellä tarkasteleva kirjoitussarja jatkuu nuorten kokemaa stressiä tarkastelevalla kirjoituksella

Nyt ilmestyvä kirjoitus tukee aiempaa tutkimustietoa, jonka mukaan nuoret ovat kokeneet korona-ajan muita ikäryhmiä stressaavampana. Kuva: Unsplash.

Koronaan ja erilaisiin rajoitustoimenpiteisiin liittyvät kokemukset, kuten etäkoulu ja etätyö, toimeentulon edellytysten niukkeneminen ja terveyspalveluiden peruuntuminen stressaavat nuoria. Kokemukset olivat yleisiä 15–24-vuotiaiden nuorten keskuudessa. Jo kesän 2021 alussa, jolloin aineisto on kerätty, karanteeni oli koskettanut puolta (50,4 %) nuorista. Työn menetys, lomautus tai työtuntien väheneminen oli koskettanut 20–24-vuotiaita ja taloudellisen tilanteen heikkeneminen erityisesti tämän ryhmän naisia. Tiedot selviävät Jenni Lahtisen, Riku Laineen ja Tuuli Pitkäsen kirjoituksesta Koronaan liittyvät kokemukset stressaavat nuoria.

– Verrattuna miehiin sekä alle 20-vuotiaisiin, stressin ja alakulon kokeminen oli yleisempää naisten sekä yli 19-vuotiaiden keskuudessa. Lisäksi stressin kokemisen havaittiin olevan yleisempää niillä, joille oli kasaantunut useampia koronaan liittyviä kokemuksia, kertoo Nuorisotutkimusverkoston tutkija Jenni Lahtinen.

Nuorten muita ikäluokkia suurempi stressaantuneisuus korona-aikana on käynyt ilmi jo aiemmin Tilastokeskuksen säännöllisesti toistamasta Kansalaispulssi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)-kyselystä. Nyt julkaistava kirjoitus tarjoaa lisätietoa nuorten kokeman stressin ja korona ajan kokemusten välisestä yhteydestä.

Kulunut kesä ei ollut epidemiatilanteeltaan toiveiden mukaisesti yhtä helppo kuin edellinen, vuoden 2020 kesä. Nuorten rokotuksia ei ehditty aloittaa ennen kesälomia ja deltavariantti levisi erityisesti nuorten keskuudessa. Tämä johti sairastamisen ja viranomaisten määräämien karanteenien lisääntymiseen. Lähestyvän syksyn ylle näyttää langenneen varjo.

– Viimeaikaisten pandemian käänteiden vuoksi tarvitaankin vielä useaan otteeseen seurantatietoa siitä, miten nuorten arki ja tilanteet kehittyvät tästä eteenpäin sekä siitä, miten koronakriisistä lopulta toivutaan, toteaa Nuorisotutkimusverkoston tutkimuspäällikkö Tuuli Pitkänen.

Nyt julkaistava kirjoitus on osa Nuorisotutkimusverkoston Tutkimus nuorten kokemuksista korona-aikana-hanketta. Tutkimuksen jatkorahoituksen mahdollistama aineistonkeruun toinen kierros toteutettiin touko-kesäkuun vaihteessa 2021 (kts. uutinen Jatkorahoitusta nuorten korona-ajan kokemusten tutkimukselle, 2.6.2021). Tulosten raportointi jatkuu viime syksynä alkaneessa Poikkeusolot – nuorten arki koronan keskellä -kirjoitussarjassa.

Lisätietoja

Jenni Lahtinen, tutkija

jenni.lahtinen@nuorisotutkimus.fi

puh. 044 416 5395

Riku Laine, tilastotutkija

riku.laine@nuorisotutkimus.fi

puh. 044 493 1441

Tuuli Pitkänen, tutkimuspäällikkö

tuuli.pitkanen@nuorisotutkimus.fi 

puh. 041 5178678

Tutkitun tiedon teemavuosi 2021

Teksti: Tutkitun tiedon teemavuosi 2021.

Kirjoitukset ilmestyvät Näkökulma-sarjan alaisuudessa, joka on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)toimintaa. Teemavuosi kokoaa yhteen tapahtumia ja tekoja, joiden avulla muodostuu monipuolinen kuva tutkitusta tiedosta ja sen roolista esimerkiksi yksilön hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toiminnan kannalta.

Tuuli Pitkänen

FT, VTL, dosentti
Tutkimuspäällikkö
041 517 8678
tuuli.pitkanen@nuorisotutkimus.fi

Tutkijan profiili

Jaa somessa: