Hyppää sisältöön

YouthWiki

YouthWiki (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) on kattava englanninkielinen online-tietokanta koskien 34 eurooppalaisen maan nuorisopolitiikan institutionaalisia rakenteita, toimintaympäristöä ja käytäntöjä. Tietokannan tavoitteena on tukea Euroopan laajuista yhteistyötä nuorisopolitiikan saralla sekä edistää tietoon ja tutkimukseen pohjautuvaa päätöksentekoa. Tietokanta on jatkuvasti päivittyvä. Sen sisällöllinen järjestys noudattelee Euroopan Unionin nuorisostrategian 2019-2027 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) painoalueita. 

YouthWiki tarkastelee nuorisopolitiikkaa, nuorisotyötä ja nuorten tilannetta kymmenen teeman osalta:

  • Nuorisopolitiikka
  • Vapaaehtoistyö
  • Työllisyys ja yrittäjyys
  • Sosiaalinen osallisuus
  • Osallistuminen
  • Koulutus ja harjoittelu
  • Terveys ja hyvinvointi
  • Luovuus ja kulttuuri
  • Nuoret ja maailma
  • Nuorisotyö

Tietokantaan kuvattavaa tietoa voi kuvata laadulliseksi tiedoksi kunkin jäsenmaan nuorisopolitiikasta. Jokaisen temaattisen pääluvun alla on aihepiiriä tarkentavia alalukuja, joista löytyy tietoa muun muassa hallintovastuun jakautumisesta, keskeisistä toimijoista ja hankkeista sekä aihepiiriä koskevasta kehittämistyöstä ja käynnissä olevasta keskustelusta. Merkittäväksi tiedonjalostumisen muodoksi ovat viime aikoina osoittautuneet aineistosta säännöllisesti toteuttavat vertailevat kartat (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), joita on tarjolla esimerkiksi nuorten osallistumiseen sekä nuorisotyön laadunarviointijärjestelmiin liittyen.

Suomen sivuston tietosisältöä tuotetaan Nuorisotutkimusseurassassa. Päivitystarpeissa yhteyttä voi ottaa Anu Gretscheliin.

Online-tietokantaa ylläpitää Euroopan tasolla EU:n koulutuksen, audiovisuaalisen alan ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA). YouthWikiä rahoittaa Erasmus+ ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Osaamiskeskus Kanuunan Muuttuvan maailman torilla järjestettiin15.2.2022 Nuoret, demokratia ja nuorisotyö –verkkoseminaari, (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ks. myös YouTube-tallenne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Seminaarissa kuultiin osallistavasta nuorisotyöstä Youth Wiki esimerkein Suomesta, Latviasta ja Italiasta ja ministeriöiden puheenvuoroja liittyen nuorten rooliin Kansallisessa Demokratiaohjelmassa 2025 sekä demokratiatoimenpiteiden etenemisestä liittyen Valtakunnalliseen nuorisotyön ja nuorisopolitiikan ohjelmaan 2020-2023. Seuraava verkkoseminaari järjestetään 22.2.2023 otsikolla ”Tarvitaanko perinteisiä nuorisotiloja? Kenen asia on pitää avoin nuorisotyö riittävästi resurssoituna? Kuntien vai valtion?”

Tärkeitä linkkejä:

Euroopan nuorisoportaali (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Euroopan (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)nuorison (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) teemavuosi 2022 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Youthwiki-logo.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla nuorisotutkimuksen ajankohtaisista asioista. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.