Planetaarinen nuorisotutkimus on Nuorisotutkimusseurann tutkimusprofessorin Sofia Laineen nuorisotutkimuksellinen avaus. Planetaarisessa nuorisotutkimuksessa nuoria ja nuoruutta tutkitaan suhteessa planeetan kantokykyyn sekä käynnissä olevaan ilmastonmuutokseen ja sen ympäristövaikutuksiin. Laineen ehdotus planetaarisen nuorisotutkimuksen kehyksestä julkaistiin Youth and Globalization -tiedelehdessä marraskuussa 2023. Kehys kannustaa nuorisotutkimusta kehittymään kohti planeetan kestävyydestä huolehtimista ”globaalin etiikan” neljän ulottuvuuden kautta:
- Nuorten kanssa yhteistyössä tehtävä nuorisotutkimus ekokriisin ratkaisemiseksi. Nuorisotutkimus on yksi keskeisistä tieteenaloista, joka kuuntelee, tekee yhteistyötä ja tutkii nuoria sukupolvia. Siksi sillä on keskeinen rooli kehitettäessä parhaita käytäntöjä nuorten osallistamiseksi yhteiskuntaan, tutkimukseen ja politiikkaan nyt ja tulevaisuudessa. Planeetan tulevaisuus, mukaan lukien Homo sapiens, vaatii nuorten sukupolvien suurempaa osallistumista tulevaisuuteen liittyvissä keskusteluissa ja päätöksenteossa – heidän tulevaisuudestaan. Tällä hetkellä Laine työskentelee yhdessä Valtioneuvoston kanslian alaisen Nuorten ilmasto- ja luontoryhmän (NUOLI) jäsenten kanssa. Yhteistyöaloite tuli nuorilta. Nuoret suunnittelivat kyselyn nuorisojärjestötoimijoille, jotka osallistuivat vuoden 2023 Nuorten ilmastohuippukokoukseen.
- Tutkimukset nuorten planetaarisesta kansalaisuudesta ja postkoloniaalinen nuorisotutkimus. Tämä ulottuvuus korostaa nuorisotutkimuksen tarvetta kehittää metodologista kosmopolitismia, dekoloniaalisia ja postkoloniaalisia lähestymistapoja sekä globaalimpaa nuorisotutkimusta. Tässä ulottuvuudessa tarkastellaan myös ”planetaarisen kansalaisuuden” mahdollisuuksia (ks. Salonen et al. 2024). Nykyistä epätasa-arvoa tiedontuotannossa globaalin pohjoisen ja globaalin etelän välillä tulisi aktiivisesti uudelleenohjata antamalla etelän teorioille suurempi tunnustus ja vahvempi rooli. Tällä hetkellä Laine jatkaa yhteistyötä marokkolaisten ja algerialaisten tutkijoiden kanssa analysoiden yhdessä nuorten puutarhakoulua Marokossa. Tämä yhteistyö alkoi Suomen Akatemian rahoittaman What Works -projektin aikana.
- Monilajinen nuorisotutkimus, nuorten planetaarinen hyvinvointi ja planetaariset käytännöt. Tässä ulottuvuudessa Laine ehdottaa, että nuorisotutkimuksessa sovellettaisiin rohkeasti alkuperäiskansojen ja ekofeminististä tietoa ja tutkimusmenetelmiä. Hän kannustaa myös tutkimaan ekososiaalista pedagogiikkaa sekä nuorten ympäristöasenteita ja luontosuhdetta. Suomessa Laine on ryhtynyt rakentamaan yhdessä toisen asteen opiskelijoiden kanssa ”Planetaarisen puutarhan kenttäasemaa”. Planetaarinen puutarha on uusi monilajinen ajattelutapa (ks. Clément 2021), joka pyrkii suojelemaan kaikenlaista elämää ja samalla viljelemään ruokakasveja mahdollisimman vähäisin vahingoin muille lajeille. Planetaarinen puutarha on kuin pienoismalli koko planeetasta, joka opettaa huolehtimaan siitä ja kunnioittamaan kaikkea elämää, ja se nähdään tässä ulottuvuudessa yhtenä planetaaristen käytäntöjen ratkaisuna (”planetary praxis”, ks. Heikkinen et al. 2024).
- Tutkimukset uudesta ympäristöetiikasta: toiminta, tunteiden kohtaaminen ja itsestä huolehtiminen. Tässä ulottuvuudessa tutkitaan kehollisten ja kollektiivisten luovien liikkeiden merkitystä ekologisen kriisin käsittelemisessä, ilmastohätätilaan sopeutumisessa ja sen kanssa elämisessä. Laine on kehittänyt esimerkiksi Trebbe Johnssonin ”Radical Joy for Hard Times” -käytäntöjä (ks. tarinalinnut Suomen kohdalla kartalla). Sosiaaliset rituaalit voivat parhaimmillaan vahvistaa enemmän-kuin-ihmisten välisiä suhteita ja avata kollektiivisen tilan ympäristöeettiselle työlle ilmastokatastrofin aikakaudella (ks. myös Laine 2023). Ympäristötunteiden prosessimalli (Pihkala 2022) on tässä erityisen merkityksellinen. Äskettäin Laine kirjoitti yhdessä Panu Pihkalan ja Juni Sinkkosen kanssa blogin siitä, miten Ympäristötunteet saapuivat eurooppalaiseen nuorisopolitiikkaan – Nuorisotutkimus (11.10.2024). Lisäksi ulottuvuudessa kysytään, kuinka elää sosiaalisten ja planetaaristen rajojen sisällä, minkälaisia vaihtoehtoisia talousmalleja tai kulutuskattoja nuorisotutkimuksessa olisi hyödyllistä tutkia.
Planetaarisen nuorisotutkimuksen kansallinen ja kansainvälinen verkosto
Rakennamme kansallista ja kansainvälistä tutkijaverkostoa tutkijoista, joita yhdistää planetaarisen nuorisotutkimuksen tutkimusteemat. Verkostoihin ovat tervetulleita myös nuoret sekä nuorten kanssa työskentelevät. Verkostoja koordinoi Sofia Laine, ja hän toivoo kaikennäköisiä ehdotuksia verkostolle sen mahdollisiksi toiminnoiksi. Jos haluat mukaan verkostoon, otathan yhteyttä tutkimusprofessori Sofia Laineeseen.
Seminaareja ja tapahtumia
Tulevat tapahtumat
Planetaarisen nuorisotutkimuksen hanke on kanssajärjestäjänä Nuorten ympäristöhuippukokouksessa 25.-26.10.2024. Lisätietoja tapahtumasta: Nuorten ympäristöhuippukokous 2024 – Nuorten Agenda2030
Menneet tapahtumat
Planetaarista nuorisotutkimusta esiteltiin syyskuussa 2024 Euroopan neuvoston ja Euroopan unionin symposiumissa Symposium: Young people, democracy and climate action – Youth Partnership (coe.int). Symposiumissa julkaistiin myös teos Youth and democracy in the climate crisis – Youth Partnership (coe.int). Ympäristötunteita käsitelleestä työryhmästä Sofia Laine, Panu Pihkala ja Juni Sinkkonen kirjoittivat blogin: Ympäristötunteet saapuivat eurooppalaiseen nuorisopolitiikkaan – Nuorisotutkimus
Nollapäästöpäivässä Sofia Laine luennoi ”Nuorilähtöisesti kohti planetaaristen käytäntöjen utopiaa”, ja Alisa Horsmanheimo luennoi ”Nuoret toimimassa hyvinvoivan ilmaston ja ympäristön puolesta”. Luentojen tallenteet löytyvät täältä: Nollapäästöpäivä 19.9.2024 – Ilmaston siivillä – Lukema (lukemaverkosto.fi)
Working group 4 (Nordic Youth Research Symposium NYRIS 2024, 12.-14.6.2024, Tampere): Planetary youth research and young people’s climate emotions. Puheenjohtajat: Sofia Laine & Panu Pihkala.
NUORI2024-tapahtumassa torstaina 25.4.2024 klo 9–10 (Maestro): Nuorisoala vaikuttava globaali- ja rauhankasvattaja – unohduksesta arvostukseen! Paneelissa myös Sofia Laine ja tutkimusklovni innostavat pohtimaan nuorisoalaa planetaarisena vastuunkantajana luovasti. Järjestäjänä NMKY.
”Luovaa liikettä planeetan hyvinvoinnin eteen”, Sofia Laineen luento Webinaarissa ”Maailmanlopun skenaarioista toivon rakentamiseen” 29.11.2023 klo 13-16.
Trebbe Johnsonin vierailuluento: “Kehollisia menetelmiä ympäristötunteiden kohtaamiseen” 22.11.2023 klo 15:45 – 17:45. Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki). Seminaarin taltiointi on katsottavissa täältä. Kanssajärjestäjänä Tunne ry ja Panu Pihkala.
Työryhmä 15 Nuorisotutkimuspäivillä (8.-9.11.2023, Helsinki): Planetaarinen ja aktiivinen toivo nuorisotutkimuksessa. Puheenjohtajat: Sofia Laine & Vihtori Kylänpää.
Avoin tutkijaseminaari: planetaarinen nuorisotutkimus, 9.5.2023
Ympäristötunteita prosessinäkökulmasta käsittelevä työpaja, 8.2.2023. Kanssajärjestäjinä Panu Pihkala sekä Plan ja Fingo.
Sofia Laine avasi planetaarisen nuorisotutkimuksen ulottuvuuksia Nuorisotutkimusverkoston tutkimusprofessorien juhlaluennolla 11.10.2022. Luento on katsottavissa Youtubessa tai luettavissa Nuorisotutkimus-lehden numerosta 4/2022.
Call for Abstracts
Tietosuojaseloste
Henkilötietojen käsittelystä hankkeessa saat lisätietoa tietosuojaselosteesta.
- Aloitusvuosi:
- 2023
- Lopetusvuosi:
- 2030
Hankkeen johtaja
Sofia Laine
VTT, dos.
Tutkimusprofessori
044 416 5374
sofia.laine@nuorisotutkimus.fi
Hankkeen tutkijat
Eila Kauppinen
FT, KTM, KM, aineenopettaja
Tutkimusjohtaja
044 416 5335
eila.kauppinen@nuorisotutkimus.fi
Sofia Laine
VTT, dos.
Tutkimusprofessori
044 416 5374
sofia.laine@nuorisotutkimus.fi
Tomi Kiilakoski
FT
Vastaava tutkija
040 504 6432
tomi.kiilakoski@nuorisotutkimus.fi