Hyppää sisältöön

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus käsittelee 7-29 -vuotiaiden vapaa-aikaa painottuen mediaan, harrastamiseen ja liikuntaan. Tutkimus on jatkoa aiemmin Nuorten vapaa-aikatutkimuksen nimellä kulkeneelle julkaisusarjalle, jonka ensimmäinen julkaisu ilmestyi vuonna 2009. Tutkimuksen nimi muuttui vuonna 2016 Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimukseksi alaikärajan laskun johdosta. Tutkimuksia julkaistaan nykyään säännöllisesti, kahden vuoden välein.

Kaikki ilmestyneet vapaa-aikatutkimukset ovat luettavissa valtion nuorisoneuvoston sivuilla (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) maksuttomina verkkoversioina. Painettuja versioita voi ostaa esim. Tiedekirjasta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) (jotkut teokset saattavat olla jo loppuunmyytyjä).

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimusta julkaisevat Nuorisotutkimusseura, valtion nuorisoneuvosto (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja valtion liikuntaneuvosto (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Ajankohtaista

Vapaa-aikatutkimuksen 2022 kansikuva.

Vaihteleva vapaa-aika. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022 (toim. Sinikka Aapola-Kari) julkaistiin toukokuussa 2023. Tutkimuksessa selvitettiin mieluisinta, eniten aikaa vievää ja lopetettua harrastamista. Mukana olivat myös perinteiset kysymykset järjestökiinnittyneisyydestä, tyytyväisyydestä elämän eri alueisiin, vapaa-ajan määrästä ja riittävyydestä sekä erillisteemana nuorten luontosuhde – luonto vapaa-ajan vieton ympäristönä.

Nuoruuden pohjoisin ulottuvuus -kirjan kansikuva.

Vuonna 2023 ilmestyi varsinaisen vapaa-aikatutkimuksen lisäksi erillisotos saamelaisalueen nuorista. Nuoruuden pohjoisin ulottuvuus – Tutkimus Pohjois-Lapin seutukunnan ja saamelaiseen yhteisöön identifioituvien lasten ja nuorten vapaa-ajasta ja harrastamisesta (toim. Mikko Salasuo, Kati Lehtonen & Kai Tarvainen) ilmestyi syyskuussa 2023. Erillisotos käsittelee Pohjois-Lapin seutukunnan alueella kouluja käyvien 10–19-vuotiaiden lasten ja nuorten vapaa-aikaa ja harrastamista. Mukana on myös saamelaisnäkökulma, mikä tarkoittaa saamelaiseen yhteisöön identifioituvien lasten ja nuorten vastausten erillistä raportointia. Näiltä osin kyseessä on ensimmäinen saamelaisten lasten ja nuorten vapaa-aikaa ja harrastamista laajemmin selvittävä kyselytutkimus.

Ilmestyneet vapaa-aikatutkimukset

Ilmestyneitä vapaa-aikatutkimuksia voit selata Nuorisotutkimusseuran julkaisut-sivulla.

Kaikki ilmestyneet vapaa-aikatutkimukset ovat luettavissa maksuttomina verkkojulkaisuina valtion nuorisoneuvoston verkkosivuilla. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Painettuja teoksia voi ostaa esim. yhteistyökumppaneiltamme Tiedekirjalta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) tai Rosebud Booksilta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) sekä muista hyvin varustelluista kirjakaupoista.


Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla nuorisotutkimuksen ajankohtaisista asioista. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.