Nuoruus elää ajassa, ja aika elää nuoruudessa. Eri sukupolvien nuoret aikuistuvat eri aikoina ja erilaisissa yhteiskunnallisissa olosuhteissa, ja nuorena koetut asiat jättävät tavalla tai toisella jälkensä heidän elämänkulkuihinsa. Vuoden 2025 nuorisotutkimuspäivillä keskustellaan ajan merkityksestä nuoruudelle. Samalla juhlistetaan Tampereen yliopiston nuorisotyön koulutuksen 80-vuotista taivalta.
2000-luvun nuoret kohtaavat, pohtivat ja ratkovat elämän kysymyksiä maailmassa, jota sävyttävät epävarmuus, jännitteet ja kriisit. Nykyhetki ja tulevaisuus saattavat herättää nuorissa huolta ja ahdistusta, joita käsitellään vertaisten, perheen ja sukupolvien kesken sekä ammattilaisten kanssa. Ongelmien toivotaan ratkeavan ajan myötä, ja osa nuorista haluaa osallistua niiden ratkaisemiseen. Samaan aikaan ajasta on kiihtyneessä yhteiskunnassa pulaa. Aikaa tarvitaan kohtaamiseen, toisen kuulemiseen, yhdessäoloon, ympäröivien tapahtumien ymmärtämiseen sekä toiminnan mahdollisuuksien pohdintaan. Yhteinen aika on resurssi, mutta onko meillä sitä? Millä tavalla maailman nopea muutos, monenlaiset kriisit ja kiihtyvä teknologinen kehitys mahdollistavat ja haastavat yhdessä olemista ja yhteistä aikaa niin sukupolvien sisällä kuin niiden välillä?
Menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus kohtaavat ihmisen elämänkulussa. Se rakentuu ajassa mahdollisuuksien, rajoitteiden, jatkuvuuksien ja katkosten ketjuna. Elämän kulkiessa eteenpäin kulloinenkin yhteiskunta ja nuorten toiminta kietoutuvat toisiinsa. Elämisen ehdot, paikat ja tottumukset ovat luoneet eri ajoille omanlaisiaan nuoruuksia, ja menneisyys kertoo monenlaisista nuorison toimintatavoista. Nuoruuden historia on pitkä, mutta onko nuoruus kaikkina aikoina samanlaista?
Pääpuhujat
Nuorisotutkimuspäivien ulkomaiset pääpuhujat ovat Dr Jessica Ringrose (University College London) ja Dr Kat Simpson (University of Huddersfield). Ringrose on tunnettu nuorten digitaalisten ympäristöjen tutkija. Simpsonin tutkimustyö kytkeytyy ajallisuuteen. Simpson tarkastelee historiallisten suhteiden ja yhteisöjen menneisyyden merkityksiä nykyajan nuoruuteen liittyvien ilmiöiden ymmärtämisessä.
Kotimaiset pääpuhujat ovat FT, dos. Ville Vuolanto (Tampereen yliopisto) ja FT, dos. Kaisa Vehkalahti (Jyväskylän yliopisto). Vuolanto tarkastelee nuoruutta ja aikuistumista Rooman valtakunnassa, Vehkalahti ajan monikerroksisuutta nuorten laadullisessa pitkittäistutkimuksessa.
Työryhmäkutsu
Nuorisotutkimuspäivien työryhmäkutsu avataan huhtikuussa.
Järjestäjät
Nuorisotutkimuspäivät 2025 järjestävät yhdessä Nuorisotutkimusseura ja Tampereen yliopisto (yhteiskuntatieteiden tiedekunta, nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen opintosuunta).