Hyppää sisältöön

Avoin tutkijaseminaari: planetaarinen nuorisotutkimus

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki)
Tiistaina 9.5.2023 klo 10–16.45

Ilmastonmuutos on muutakin kuin ilmakehän koostumuksen tai lämpötilan muutosta. Se on myös ihmisyyden ja sivistyksen muutosta.

Näin kirjoittaa vuoden 2022 Opetushallituksen Cygnaeus-palkinnon saajan, Ruusuvuoren koulun Korso valittaa -toiminnan ja ilmastopainotteisen perusopetus ILPOn vastuuopettaja Sanni Virtanen opetusmateriaaleissaan (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Planetaarinen nuorisotutkimus ei ole vakiintunut käsite, vaan kuten tutkimusprofessori Sofia Laine on jäsentänyt*, käsite kutsuu kaikkia nuorisotutkijoita katsomaan nuorisotutkimuksellisia kysymyksiä maailmanlaajuisesta perspektiivistä. Olennaista on kestävyyden (esim. kestävä kehitys) tarkastelu kaiken elollisen näkökulmasta, jolloin mukana ovat sekä nykyisten että tulevien nuorten sukupolvien oikeudet, johon voi kietoutua esimerkiksi ekososiaalinen ja planetaarinen sivistys (Keto ym. 2022; Moilanen & Salonen 2022; Heikkinen ym. tulossa), planetaarinen terveys (Tilleczek 2023), nuorten radikaali ja aktiivinen toivo (Pihkala 2022, 2018) tai heidän ympäristötunteensa (kts. myös Ympäristötunteita prosessinäkökulmasta käsittelevä työpaja, 8.2.2023). 

Tutkijaseminaarissa on kolme pyydettyä puheenvuoroa (Sofia Laine, Panu Pihkala sekä ”Korso valittaa”), joiden lisäksi käsitellään perusteellisemmin neljää seminaariin valittua tekstiä ja kuullaan lyhyesti kahdesta muusta tutkimuksesta.

Ohjelma

9.45  Aamukahvi

10.00  tutkimusprofessori Sofia Laine, Nuorisotutkimusseura: Tervetuloa, johdatus aiheeseen

10.30 TT, tutkijatohtori Henrika Ylirisku ja FT, dos., tutkijatohtori Riikka Hohti, Helsingin yliopisto: ”Attunements to human-disturbed landscapes. Noticing multispecies relations and ghostly stories in the Anthropocene”
Kommentaattori: FT, dos., vastaava tutkija Tomi Kiilakoski, Nuorisotutkimusseura

11.15 Ruusuvuoren koulun Korso valittaa -toiminta ja ilmastopainotteinen perusopetus ILPO, vastuuopettaja Sanni Virtanen sekä nuoret

11.45 Keskustelu

12.00  Lounas

13.00 FT, dos. Panu Pihkala, Helsingin yliopisto: ”Planetaarisen nuorisotutkimuksen haasteista ja mahdollisuuksista”

13.30 Keskustelu

13.45  FT, koulutusasiantuntija Vihtori Kylänpää, Siviilipalveluskeskus: ”Nuorten aikuisten äänet ihmisoikeuksien edistämisestä”
Kommentaattori: tutkimusprofessori Sofia Laine, Nuorisotutkimusseura

14.30 Tauko

14.40  YTM Anton Schalin, Jyväskylän yliopisto: ”Lasten poliittis-moraalinen toimijuus suomalaisessa ilmastoliikkeessä. Väitöskirjan tutkimussuunnitelma ja artikkeliluonnos”
Kommentaattori: FT, dos., vastaava tutkija Tomi Kiilakoski, Nuorisotutkimusseura

15.25 ekologi, FT (luonnonmaantiede), tilastotutkija Konsta Happonen, Nuorisotutkimusseura: ”Onko luonnontieteillä annettavaa nuorisotutkimukselle?”
Kommentaattori: FT, dos. Panu Pihkala, Helsingin yliopisto

16.10 Tietoisku ja päivän reflektiota 1: YTT Malin Fransberg, Tampereen yliopisto, NYT! -tutkimushanke: ”Kaveri vai ruokaa? Nuorten kiintymys kotieläimiin ja lihansyönnin paradoksaalisuus”

16.20 Tietoisku ja päivän reflektiota 2: tutkijatohtori Anna Lehtonen, Jyväskylän yliopisto, ECF4CLIM-tutkimushanke: ”Nuorten ilmasto- ja kestävyysosallisuuden tukeminen osallistavan toimintatutkimuksen keinoin”

16.30  Seminaarin kollektiivinen päätöskeskustelu

16.45 Seminaarin päätös

Vapaaehtoiset ja rennot after-work-jatkokeskustelut lähistöllä.

Paperit lähetetään kaikille seminaariin ilmoittautuneille noin viikkoa ennen seminaaria etukäteen tutustuttaviksi. 

Avoimet tutkijaseminaarit

Nuorisotutkimusverkosto järjestää vuosittain avoimia tutkijaseminaareja, jotka tarjoavat tilaisuuden keskustella nuorisotutkimuksellisista aiheista monitieteisessä seurassa, esitellä työpapereita ja saada kommentteja niihin. Tutkijaseminaareihin voivat osallistua kaikki, jotka ovat kiinnostuneita nuorisotutkimuksesta ja kulloinkin käsiteltävistä aiheista – tutkimuksen ja tutkijauran vaiheeseen katsomatta. Myös muut kuin tutkijoina työskentelevät ovat tervetulleita. Tutkijaseminaari on avoin myös muille kuin Nuorisotutkimusseuran jäsenille. 

Lämpimästi tervetuloa! 

Kuva: Sofia Laine.

* Tutustu Laineen ajatuksiin planetaarisesta nuorisotutkimuksesta katsomalla videotallenne Nuorisotutkimusverkoston tutkimusprofessorien juhlaluennoilta 11.10.2022 Youtubessa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) tai lukemalla aiheesta Nuorisotutkimus-lehden numerosta 4/2022.

Sofia Laine

VTT, dos.
Tutkimusprofessori
044 416 5374
sofia.laine@nuorisotutkimus.fi

Tutkijan profiili


Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla nuorisotutkimuksen ajankohtaisista asioista. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.